Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Croissantkris när smöret sinar i Frankrike

Publicerad 2017-10-25

Frankrike. Sacré beurre! Bristen på smör tornar upp sig som ett mörkt moln på frukosthorisonten i Frankrike - där många bagare tvingas höja priset på croissanter och andra flottiga bakverk.

Precis som på många andra håll i Europa gapar smörhyllorna i de franska matbutikerna tomma. Bakom krisen, som också sägs hota det svenska julbaket, ligger minskad mjölkproduktion och stigande efterfrågan på produkter som fett, grädde och smör, som inte längre svartmålas som hälsobovar.

Claude Margerin Francois, som driver ett litet företag specialiserat på smördeg i centrala Frankrike, har inte kunnat färdigställa beställningar från Kina, Libanon och Vietnam. Åtta av hennes anställda har dessutom friställts.

– Jag letar efter smör överallt, säger hon till nyhetsbyrån AP.

I Frankrike kostar numera ett kilo smör över 6 euro - en ökning med 60 procent det senaste året, enligt officiella siffror. Det har i sin tur fått konsekvenser för frukostbrödet. Många bagare har tvingats lägga på 5 eller 10 cent på varje croissant, som består av omkring en tredjedel smör, rapporterar The Local.

Krisen har också fått den franska tidningen Le Figaro att publicera en "överlevnadsguide" för hur alla glada amatörkockar ska laga mat utan smör - "i väntan på bättre tider".

TT