Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Fransk duell om presidentpost hårdnar

Publicerad 2017-04-30

Franska valet. Med en vecka kvar till finalen hårdnar duellen om nyckeln till det franska presidentpalatset.

En hatets företrädare mot en oligarkernas bankir som vill sälja ut Frankrike. Så beskriver kandidaterna, Marine Le Pen från Nationella fronten och Emmanuel Macron från En Marche, varandra.

En vecka efter att de båda slagit ut de nio andra kandidaterna i den första omgången verkar finalrundan den 7 maj mer oviss än när Macron slutade som etta i första ronden. Han bedömdes då kunna göra det igen, och har fått kritik för att han verkade lite väl säker på det.

Då spådde opinionsmätningarna drygt 60 procent för Macron och under 40 för Le Pen. Men avståndet har minskat.

Ökat tempot

Båda har ökat tempot och resandet och varit flitiga i media. Det gäller att hålla i redan vunna röster och anpassa utspel för att locka väljare från de kandidater som försvann ut genom bakdörren.

Nya affischer trycktes upp - porträtt med korta deviser, utan partisymboler. Det gäller att visa än mer presidentpotential. Le Pen steg direkt av partiledarskapet också, kanske till viss del för att slippa ses som företrädare för ett parti som många fransmän ännu ser som högerextremt eller omöjligt att rösta på.

Macron manar "Tillsammans, Frankrike", men möter skepsis och motstånd hos många väljare för sitt relativt liberala ekonomiska program, sin EU-vänlighet och öppenhet för handel. Utspelen inför avgörandet får inte bli för djärva för den som vill samla röster.

Önskade Macron

Marine Le Pen talar om "Välj Frankrike". I det finns en udd mot Macron, en önskemotståndare för Le Pen eftersom han är "komplett i sin liberala hållning", enligt författaren och journalisten Tomas Lindbom.

– Hon kan koncentrera sig på att utmåla Macron som en person som saknar ambitioner att skydda fransmännen och ställa upp för Frankrike och snarare är en kosmopolit, en globalist som går det internationella kapitalets och Bryssels ärenden, säger Lindbom som följt kampanjen på plats och nyligen kom ut med en bok om presidentvalet.

Han tror att 39-årige Macrons lönsamma bakgrund i bankvärlden är lite jobbigare för honom att hantera än man skulle kunna ana.

Runt hälften av de sju miljoner vänsterväljare som röstade på Jean-Luc Mélenchon kan, enligt opinionsmätningar, inte tänka sig att rösta Macron. Han som ses som en produkt av det system de vill göra slut med.

Det har Marine Le Pen tagit fasta på genom att lägga ut en Twittervideo där hon direkt vänder sig till Mélenchons väljare och vädjar om stöd för att hindra Macron. Hon har fått en av de utslagna kandidaterna, nationalisten Nicolas Dupont-Aignan som fick knappt fem procent av rösterna i första rundan, att alliera sig med henne mot löfte om posten som premiärminister om hon blir president.

Aktiv och fräck

– Hon är väldigt aktiv, och fräck, säger Ingmarie Froman, journalist och Frankrikekännare, och beskriver Marine Le Pen som en betydligt skickligare talare än Emmanuel Macron, viktigt i striden mot mål.

Men Froman tror att Le Pen ser 2017 som ett genrep inför nästa presidentval, 2022. Hon skulle riskera att bli en president utan ett parlament bakom sig vid en seger nu.

TT

Följ ämnen i artikeln