Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Sverige kan utbilda afghanska specialstyrkor

Publicerad 2017-11-09

Försvar. Natos utökning i Afghanistan kan leda till en ändrad svensk insats i landet.

Samtidigt gör sig Sverige redo för fullt deltagande i EU:s nya militära samarbete.

Nato går från 13 000 till 16 000 personer på plats i det krigshärjade Afghanistan.

– Vi kommer att stanna i Afghanistan så länge vi bedömer det som nödvändigt, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg vid torsdagens Nato-försvarsministermöte i Bryssel.

Utökningen ska visserligen inte leda till en återgång till rena stridsinsatser, men är ändå ett tydligt tecken på att Nato ser det som nödvändigt att fylla på den utbildningsinsats som nu pågår.

Enligt Stoltenberg har löften om att skicka ut fler hittills kommit från 28 av de 39 länder som ingår i den Nato-ledda Afghanistan-insatsen RSM.

Utbildar specialstyrkor?

Sverige - som också ingår - har för sin del utlovat förändring, snarare än förstärkning.

– Det jag har meddelat är att vi tittar på möjligheterna i att förändra innehållet i vårt bidrag, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) på plats i Bryssel.

– Vi har vår nivå på 30 soldater just nu och det vi tittar på är att förvandla en del av detta bidrag till (utbildning av) specialstyrkeinsatser. Sedan har vi också till 2024 ett långsiktigt biståndsåtagande som handlar om en miljard USA-dollar, säger Hultqvist.

Det konkreta förslaget från regeringen kommer att läggas fram i december.

Klartecken för Pesco

Försvarsministern återvänder till Bryssel redan på måndag för att tillsammans med utrikesminister Margot Wallström skriva under på skapandet av EU:s nya militärsamarbete, Pesco.

– Det är ju någonting som ger utvecklingsmöjligheter då olika länder kan samarbeta i olika materialprojekt och andra typer av projekt, säger Hultqvist.

Regeringsbeslut om klartecken togs på torsdagen. Sverige tvekade länge, men har gett tummen upp sedan det betonats att Pesco ska ses som ett samarbete, snarare än som en ny sorts organisation.

– Vi har ju fått med att mellanstatligheten betonas väldigt tydligt och att det ska vara medlemsstatsdrivet - och det tycker jag är väldigt viktigt, säger Hultqvist.

Bryssel, TT:s korrespondent