Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Tusentals rohingyer flyr våldet - varje dag

Publicerad 2017-10-04

Burma. Varje dag passerar flera tusen rohingyer gränsen till Bangladesh för att söka skydd. Väl på plats väntar tuffa levnadsvillkor.

– Vi ser den internationellt snabbaste flyktingströmmen på 30 år, säger biståndsrådet Anders Öhrström.

I den bangladeshiska gränsstaden Cox's Bazar grävs små kullar ur för att skapa läger åt nyanlända flyktingar.

– Kvaliteten på taken i tillfälliga läger är som svarta plastsäckar, det finns ingen bärighet. Det är inte som i mer etablerade läger där man delar ut ordentliga presenningar, där är situationen lite bättre, säger Anders Öhrström från Sveriges ambassad i Dhaka, som besökte området i veckan.

– Det är viktigt att det inte kommer någon cyklon som sveper bort allt.

Miljardbelopp behövs

FN och hjälporganisationer uppskattar att det behövs drygt 3,5 miljarder kronor för att under det närmaste halvåret hantera situationen och hjälpa den muslimska minoritetsgruppen.

Hälften av alla rohingyer i delstaten Rakhine har flytt på bara några veckor, samtidigt är fler på väg därifrån. Den burmesiska militären har genomfört insatser som man hävdar riktas mot terrorister, men som bland andra FN menar uppvisar alla tecken på etnisk rensning.

Ungefär 4 000-5 000 rohingyer passerar gränsen till Bangladesh varje dag, enligt landets myndigheter. Tiotusen uppges vänta vid en gränsövergång.

– Det är ett folk som har stor integritet och ofta har varit med om många svåra saker. Därför är det viktigt att det sker en dokumentation om vilka övergrepp de utsatts för, och att det även görs i Bangladesh, säger biståndsrådet Anders Öhrström.

– Rohingyerna säger att de vill återvända, men att man inte gör det förrän situationen är säker.

Svenska Sida har beslutat om ett extra humanitärt bistånd på totalt 40 miljoner kronor. 20 miljoner går till Internationella rödakorskommittén, den enda organisation som Burmas regering tillåter verka i Rakhine och 20 miljoner till en hjälporganisation som bidrar med rent vatten, mat och sjukvård till flyktingar i Bangladesh.

– Många gånger har rohingyer gått i flera dagar och är väldigt törstiga och hungriga. Vi bidrar bland annat med varm mat genom biståndet, säger Öhrström.

Eskalerat våld

Nyanlända rohingyer säger att det eskalerade våldet i Burma är anledningen till att flyktingströmmen återigen ökar. Rashida Begum berättar att lokala burmesiska myndigheter sagt att rohingyerna var i trygga händer om de stannade i byarna.

– Men sedan kom armén och gick från dörr till dörr och uppmanade oss att lämna. De sade att de inte skulle skada oss, men så småningom drog de ut oss och brände våra hus, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Omkring 509 000 rohingyer har korsat gränsen till Bangladesh, enligt FN. Öhrström tror att det kan bli svårt att få ihop de pengar som behövs till området.

– Med tanke på stormar i Karibien, krig i Mellanöstern och annat blir det nog svårt att få ihop allt. Man måste därför hushålla med pengarna, samordna och göra hjälpinsatsen effektiv.

TT