Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Kan inte lova diplomaters säkerhet

Publicerad 2013-04-05

Seoul. Nordkorea har kallat till sig utländska diplomater och förklarat att man inte kan garantera deras säkerhet efter den 10 april. De utländska ambassaderna uppmanas att "överväga" att ta hem personal från Pyongyang.

UD menar att de "ser med stor oro på situationen".

Storbritannien bekräftade att Nordkoreas UD kommit med en förfrågan om ambassaden planerade en evakuering. Men brittiska UD sade samtidigt att man uppfattade den nordkoreanska framstöten som en del av krigsretoriken mot USA.

Ryssland står i nära kontakt med USA, Kina och Sydkorea kring Nordkoreas begäran, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov enligt ryska radiostationen RIA.

– Nordkorea har inte uppmanat till evakuering utan snarare sonderat terrängen. Det säger UD-talesmannen Teo Zetterman till TT med anledning av uppgifterna om att Nordkoreas UD förklarat för utländska diplomater och andra utlänningar i Nordkorea att man inte kan garantera deras säkerhet efter den 10 april.

Zetterman uppger att Sverige tillsammans med andra länder som har ambassader i Pyongyang kallades upp till Nordkoreas UD på fredagen.

– Mötet kan ses som en uppdatering av den säkerhetspolitiska situationen.

Vid mötet deltog förutom diplomater även företrädare för utländska organisationer.

– Sverige ser med stor oro på situationen och följer utvecklingen noga. Vi samråder med övriga EU-länder och har också haft anledning att se över vår beredskapsplanering, sammanfattar Zetterman, dock utan att vilja gå in på hur en eventuell evakuering skulle gå till.

Det finns ytterst få svenskar i Nordkorea. Enligt UD, som från och med i dag avråder från icke nödvändiga resor till Nordkorea, rör det sig om cirka fem personer åt gången inklusive ambassadens personal på tre personer.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uttrycker sin djupa oro över utvecklingen på Koreahalvön, men meddelar att FN:s personal i landet ska fortsätta att arbeta där.

– FN:s medarbetare är fortsatt engagerade i humanitär verksamhet och biståndsarbete, sade FN:s talesperson Martin Nesirky på en presskonferens i dag.

Sydkoreanska källor inom försvarsdepartementet bekräftar att Nordkorea flyttat två medeldistansrobotar till östkusten och ställt upp dem på mobila avfyrningsramper, skriver den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

I går bekräftades att en medeldistansrobot flyttats.

Enligt källan gäller det medeldistansrobot Musudan som tros ha en räckvidd på 3 000 kilometer eller mer, vilket innebär att hela Sydkorea och Japan finns inom dess räckvidd och eventuellt också amerikanskt territorium på Guam i Stilla havet.

Sydkorea är villigt att evakuera sina arbetare från den gemensamma industrizonen Kaesong, om det blir farligt för dem, uppger Sydkoreas samarbetsminister. Under de senaste dagarna har Nordkorea hindrat sydkoreaner från att ta sig in i Kaesong, men fortfarande befann sig drygt 600 sydkoreaner på torsdagen i området.

123 sydkoreanska företag är verksamma i Kaesong och cirka 50 000 nordkoreaner arbetar där. Industrizonen är både ekonomiskt och symboliskt viktig, i och med att den är den enda återstående samarbetslänken mellan de båda länderna och dessutom en av få källor till exportinkomster för Nordkorea.

Den uppblossade konflikten med Nordkorea riskerar att få långsiktiga effekter på den sydkoreanska ekonomin - Asiens fjärde största.

– Tidigare har marknaderna återhämtat sig snabbt från Nordkorea-relaterade händelser, men de nya hoten från Nordkorea är starkare och effekterna kanske därför blir mer långvariga, sade Sydkoreas vice finansminister Choo Kyung-hu vid ett krismöte med regeringen.

Ett av de företag som riskerar att påverkas av oroligheterna är den amerikanska biltillverkaren General Motors. Sydkorea är i dag en viktig del i GM:s globala produktion, men GM har nu varnat för att en ytterligare upptrappning av konflikten kan tvinga företaget att på längre sikt flytta sin tillverkning.

Börsen i Seoul sjönk i dag till den lägsta nivån på fyra månader i spåren av konflikten.

TT-Reuters