USA:s ändrade linje "potentiellt katastrofal"

Publicerad 2017-04-06

Syrien. För en vecka sedan ville USA att president Bashar al-Assads öde skulle avgöras av det syriska folket. Nu säger stormakten att han inte kommer att ha någon roll i landet.

– Det är potentiellt katastrofalt, säger Jan Hallenberg på Utrikespolitiska institutet, till TT.

USA:s ändrade inriktning, som ytterst verkar vara en öppning om att al-Assad ska avsättas, är en farlig sådan, enligt Hallenberg, forskningsrådgivare på Utrikespolitiska institutet och expert på amerikansk utrikespolitik.

Men den misstänkta kemattacken har satt tydliga spår i Donald Trump.

– De här bombningarna har uppenbarligen påverkat Trump-administrationen mer än vad man kunde tro från början. Trumps yttrande att han har påverkats så mycket personligen medför en del policyförändringar. Vad det kan leda till i nästa skede är väldigt svårt att bedöma.

"Oerhörd soppa"

Skillnaden från när hans företrädare Barack Obama öppnade för samma ingripande 2013 är att nu finns ryska soldater och flygplan i Syrien.

– Det är en risk att om man bombar där så träffar man ryska soldater. Det är potentiellt katastrofalt. Jag tror i nuläget inte att det blir några bombningar, men det kan inte helt uteslutas.

För ett sådant beslut krävs godkännande av den amerikanska kongressen, vilket kan dra ut på tiden. Men det stora problemet, enligt Hallenberg, är att al-Assad är så uppbackad av Ryssland, Iran och Hizbollah, vilket skulle kräva militära interventioner på marken.

– Det är en sådan oerhörd soppa det här.

"Ett påhitt"

Samtidigt försämras relationen mellan USA och Ryssland för varje dag, enligt experten.

– Det här yttrandet som Tillerson har gjort går explicit mot en av Rysslands centrala målsättningar. Här är de uppenbarligen mer på kollisionskurs än vad vi kunde tro när Trump tillträdde. Och det leder till svårigheter att lösa Syrienkrisen som kanske är svårare än vi kunde föreställa oss förut.

Rysslands förklaring till den misstänkta kemattacken, att en vapendepå med kemiska substanser bombades, har han sin åsikt klar om.

– Den är fullständigt osannolik. Det är påhitt, säger Jan Hallenberg.

TT

Följ ämnen i artikeln