Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Nederlag för Petry i infekterad falangstrid

Publicerad 2017-04-22

Tyskland. Salongsfähig folkrörelse - eller hårdnackat protestparti? På högerpopulistiska Alternativ för Tysklands kongress i Köln i helgen utkämpas en bitter strid för öppen ridå.

Partiledaren Frauke Petry led ett svårt nederlag då hennes förslag till en mer pragmatisk linje avslogs.

"Först kommer slagorden, sedan knivarna. Jag vet vad det vill säga!" utropar Kölns borgmästare Henriette Reker på torget utanför konferenshotellet där Alternativ för Tyskland (AFD) samlats för sin årliga partikongress. Orden är författaren Herta Müllers, men bär särskild betydelse för Reker själv - för ett och ett halvt år sedan blev hon knivhuggen av en högerextremist vid ett valmöte.

Att AFD:s kongress väcker starka känslor bland Kölnborna är tydligt. Tusentals människor har gått ut på gatorna för att protestera mot det högerpopulistiska partiet, som på några få år har vuxit till den kanske mest framgångsrika nationalistiska rörelsen i förbundsrepublikens historia. Även kyrkan anordnar en manifestation under parollen "Vårt kors har inga hakar".

Två poliser skadades

De flesta demonstranter är fredliga, men i leden finns också våldsamma vänsterextremister. 4 000 poliser har kallats in för att upprätthålla ordningen runt kongressen, där partiet ska staka ut kursen inför förbundsdagsvalet i september och försöka utse en toppkandidat. Två poliser skadades under morgonen, en av dem i samband med att en maskerad demonstrant attackerade en AFD-delegat med en träplanka. På det stora hela har dagen dock förflutit lugnt, rapporterar Kölner Stadt-Anzeiger med hänvisning till en polistalesperson.

AFD-kongressen sker mot bakgrund av en allt djupare kris i partiet. Under det två dagar långa mötet ska pragmatiker och mer extrema krafter försöka enas - och båda sidor vässar sina knivar. Tidigare i veckan meddelade partiledaren Frauke Petry i ett videoklipp på Facebook att hon inte ställer upp som kanslerkandidat, varken ensam eller tillsammans med någon annan. Beskedet, mindre än sex månader före det tyska parlamentsvalet, slog ned som en bomb, även om flera tyska bedömare tror att det hela snarare är ett taktiskt drag än en kapitulation.

Pragmatiker och extremister

Bakgrunden är en infekterad strid som bottnar i oenighet i synen på den politiska inriktningen och strategin, men kanske ännu mer är ett uttryck för personliga konflikter. Petry, som företräder en pragmatisk linje, har stött på hårt motstånd i AFD:s mindre rumsrena falang, bland annat företrädd av Björn Höcke, ordförande i partiets avdelning i Thüringen. Höcke, som i ett tal i Dresden i januari uttryckte sig nedsättande om Förintelsemonumentet i Berlin och kallade det "ett skammens minnesmärke", har stöd av flera medlemmar i partiledningen på riksplanet, däribland medgrundaren Alexander Gauland och Petrys parhäst Jörg Meuthen. Bara timmar in i mötet led Petry en svidande förlust, då hennes motion om en mer "realpolitisk" inriktning röstades ned.

Om AFD lyckas övervinna sitt bittra skyttegravskrig och enas om ett affischnamn inför valrörelsen är en öppen fråga, och utgången kan bli avgörande för möjligheterna att lyckas i höst. De senaste månadernas interna debacle har enligt de flesta opinionsmätningar kostat partiet var tredje väljare - och vägen till riksdagshuset i Berlin tycks vara kantad av fler hinder än partiledningen velat inse.

TT