Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Misstänkt slaveri i brittisk cannabisbunker

Publicerad 2017-08-11

Storbritannien. Över 4 000 cannabisplantor hittades i den kärnvapensäkra bunkern i brittiska Chilmark. Tre män har nu dömts för narkotikabrott, men slapp åtal för människohandel sedan de fyra vietnamesiska män som hölls inlåsta i bunkern vägrat vittna.

Cannabisodlingen i den underjordiska bunkern, som byggdes under kalla kriget för att husera regeringen i händelse av en kärnvapenattack, var den största som brittisk polis någonsin påträffat. Tipset som ledde fram till upptäckten kom från en privatperson som noterad en konstig doft under en promenad med sin hund.

Tjuvkopplade el

Verksamheten tros ha pågått sedan 2013 och haft kapacitet att producera cannabis till ett återförsäljningsvärde av drygt 20 miljoner kronor om året. Tre män i åldrarna 27-45 år har nu dömts till fängelsestraff på mellan fem och åtta år för narkotikabrott och stöld av elektricitet. För att kunna driva lamporna och fläktarna som odlingen krävde hade männen tjuvkopplat in sig på det offentliga elnätet och stulit el till ett värde av runt 6,5 miljoner kronor.

"Var slaveri"

Männen slapp emellertid åtal för människohandel. När polis forcerade bunkerns tjocka ståldörrar hittades tre vietnamesiska män inlåsta utan nycklar. De tros ha hållits fångna och tvingats sköta om cannabisplantorna. En fjärde vietnamesisk man hade lyckats ta sig ut, enligt polisens teori, genom en ventilationstunnel.

– Det var slaveri. Det finns inget tvivel. De var inte där frivilligt. De har utsatts för trafficking från Vietnam, de sattes där och blev tillsagda att arbeta, säger polisinspektören Paul Franklin, som deltog i tillslaget mot bunkern, till The Guardian.

Åklagaren valde dock att inte åtala för människohandel sedan de vietnamesiska männen nekat att delta i utredningen. Tre av dem har nu deporterats medan den fjärde har sökt asyl.

– Vi sa åt dem att de var offer, vi erbjöd dem en väg ut och bad dem att vittna. De vägrade allihop, säger Franklin.

TT-Reuters