Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Markoffensiv kommer efter bombregnet

Publicerad 2016-09-23

Syrien. Flygbombningarna i Aleppo i dag beskrivs som de kraftigaste hittills. Många människor har dödats och dussintals skadats.

Nu stundar en stor markoffensiv där den syriska regimen ska försöka återta kontrollen över den östra delen av storstaden.

– Markoperationen är förstås den viktigaste delen (av den militära operationen), säger en källa, som uppges stå regimen i Damaskus nära, till Reuters.

En annan källa, i den syriska militären, uppger för nyhetsbyrån att den pågående insatsen i Aleppo är "omfattande" och att den förutom flyganfallen kommer att inkludera en markoffensiv.

Gårdagens bombningar i östra Aleppo var, enligt uppgifter från flera olika håll, de mest intensiva på månader. Och en befälhavare inom oppositionen säger till Reuters att fredagens flygangrepp var ännu kraftigare.

"Handlar om förintelse"

Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, uppger att minst 40 flyganfall har ägt rum sedan midnatt, lokal tid, och att både syriska och ryska stridsflygplan har deltagit.

– Syrierna släpper tunnbomber och de ryska planen genomför räder, säger SOHR:s chef Rami Abdel Rahman till nyhetsbyrån AFP.

Enligt chefen för ett sjukhus i östra Aleppo, Hamza al-Khatib, dödades 91 människor av fredagens bombningar. Ammar al-Selmo, chef för civilförsvarets räddningstjänst i östra Aleppo, säger till Reuters att tre av dess fyra center har träffats av bomber, att över 70 människor dött, att minst 40 byggnader förstörts, att bombningarna är kraftigare än i går och att fler stridsflygplan deltar.

– Det som nu händer handlar om förintelse, säger han.

Plågsamt möte

Syriens regim kontrollerar västra delen av staden, som innan kriget bröt ut hade tre miljoner invånare och var landets ekonomiska nav. I den östra, rebellkontrollerade delen beräknas omkring en kvarts miljon människor bo.

Under den gångna natten avslutades ett möte mellan de 23 länderna i Internationella stödgruppen för Syrien (ISSG), utan någon ny överenskommelse om vapenvila. Enligt AFP var stötestenen att Ryssland vägrar gå med på USA:s krav, som Frankrike nu har stämt in i, om att den syriska regimens flygangrepp omedelbart ska upphöra.

Tongångarna efter mötet var pessimistiska. FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura sade att mötet var "långt, plågsamt och en besvikelse".

USA:s utrikesminister John Kerry har dock förklarat sig redo att återuppta samtalen med ryske kollegan Sergej Lavrov under fredagen.

TT

Följ ämnen i artikeln