Putin-rykten tecken på hans makt

Uppdaterad 2019-07-01 | Publicerad 2015-03-16

Ryssland. Efter tio dagars frånvaro och en flodvåg av rykten har Rysslands president Vladimir Putin nu visat sig.

Experter ser ryktena som ett tecken på slutenhet och stark maktkoncentration kring presidenten.

– Det är väldigt talande för ett samhälle som inte är fritt vad gäller yttrandefrihet och informationsflöde utan där det är en väldig fokusering på den starke ledaren, säger Gudrun Persson, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.

Spekulationerna under frånvaron har handlat om allt från influensa, ryggproblem och en påstådd flickväns barnafödande till att presidenten skulle ha blivit mördad.

– Det skulle vara tråkigt utan skvaller, kommenterade Putin det hela vid ett möte med Kirgizistans president Almazbek Atambajev i S:t Petersburg, enligt nyhetsbyrån Ria.

"Lite fåniga"

Också Putins talesman Dimitrij Peskov, som haft den otacksamma uppgiften att förneka alla uppgifter, roade sig:

– Så nu har alla sett den förlamade presidenten tillfångatagen av generaler som just har återvänt från Schweiz där han har förlöst ett barn.

Carolina Vendil Pallin, Rysslandsexpert på FOI, är inte förvånad över uttalandena:

– Det är typiskt för hur de försöker ta udden av det här och försöker få alla att se lite fåniga ut i efterhand.

Även hon ser spekulationerna som symptom för ett land där makten är väldigt knuten kring en person mer än de institutioner som skapats för att egentligen ha makten.

"Oerhört aggressivt"

Rysslandskännaren Kristian Gerner säger att vad det än är som hållit Putin borta från offentligheten så är det tecken på att något inte är som det ska.

– Det här avslöjar att det ryska systemet under Putin har blivit väldigt slutet och att det inte finns möjligheter för människor att träda fram och tala om vad de tycker.

I söndags kväll visades en dokumentär i rysk tv där Putin, när han kommenterade erövringen av Krim för ett år sedan, sade att han hade övervägt att sätta kärnvapen i beredskap.

– Om man kopplar ihop de här två sakerna, dels ett så oerhört aggressivt uttalande och dels att han inte finns i offentligheten, så undrar man om han måste markera mot sina egna, eller omvänt, om det är någon som inte tycker att han är tillräckligt tuff, säger Gerner.

TT

Följ ämnen i artikeln