Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Unga britter ville ha annan framtid

Publicerad 2016-06-25

Brexit. De kommer att få leva längst med beslutet. Men många unga britter hade hellre velat se ett fortsatt EU-medlemskap.

Ett flertal av deras föräldrars vänner försökte förgäves få både 23-åriga Ollie Greenhalgh och 33-åriga Chris Evans att rösta för ett EU-utträde i folkomröstningen.

Enligt flera undersökningar är yngre människor generellt sett mer positiva till EU än äldre. En Yougov-undersökning som publicerades när vallokalerna stängde i torsdags - vars exakthet kanske ska tas med en nypa salt, men som ändå ger en god fingervisning - visar att omkring tre fjärdedelar av väljarna mellan 18 och 24 år röstade för att stanna i EU. Över hälften av de röstande mellan 50 och 64 samt över 65 ställde sig samtidigt bakom brexit.

– För mig handlar det dock inte så mycket om ålder, utan mer om att jag nu känner en distans till alla som röstade för att lämna EU, säger Chris Evans som jobbar som lärare, till TT:s utsända.

– Det kommer kanske att bli ännu större skillnader mellan människor här i London och ute i landet nu. Vi tänker annorlunda, har en annan kultur. Här uppskattar vi mångfald.

Ökad populism?

Lämna-sidan har varit ivrigt påhejad av EU-fientliga Ukips ledare Nigel Farage och i viss mån även den amerikanske presidentaspiranten Donald Trump. Det är något som Ollie Greenhalgh tycker är olyckligt, eftersom det kan uppmuntra till den typ av populistiska tongångar som de båda använder sig av.

– De har blivit stärkta och fått en röst genom sitt deltagande i det här rebellupproret mot EU. Det känns inte som en bra grej, säger han.

De 21-åriga studenterna Tamara Gzejorzek, Hannah Uton och Anna Johnston känner sig oroliga för framtiden, i synnerhet eftersom ingen riktigt vet hur den kommer att se ut. Alla tre röstade för att stanna i EU.

– Det har varit så mycket skrämselpropaganda, men ingen direkt information om vad som kommer att hända nu. Jag tycker inte heller att det har framgått vad det är som vi kommer att vinna när vi lämnar EU, säger Anna Johnston.

Rörigt och oroligt

Hannah Uton är också oroliga för sina många europeiska vänner.

– Kommer de att bli utslängda ur Storbritannien nu?

Flera av de unga som TT pratat med runt om i London sammanfattar framtiden som dyster och rörig.

– Men vi kommer över det. Det går inte att vara arg för alltid, säger Chris Evans.

London, TT:s utsända

Följ ämnen i artikeln