Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Myrsteg framåt för EU:s flyktingmål

Publicerad 2016-06-15

Flyktingkrisen. EU-länderna har lovat att omfördela 160 000 flyktingar som kommit till Grekland och Italien. Hittills har bara 2 280 omlokaliserats.

Trots att det nästan är en fördubbling sedan maj, är det alldeles för dåligt, anser EU-kommissionen.

I våras kom EU och Turkiet överens om att skicka tillbaka flyktingar från Grekland till Turkiet och att EU-länder i gengäld skulle ta emot syrier från turkiska läger. Turkiet fick också löfte om pengar och visumfrihet för att man hjälpte till att stoppa de farliga flyktingresorna till Grekland.

Drastisk minskning

I en sammanställning över hur EU:s olika migrationsåtgärder fungerar konstateras att flyktingströmmen till Grekland nästan upphört efter Turkietavtalet. Bara 47 personer om dagen registrerades i maj, jämfört med ett dagssnitt på 1 740 veckorna före.

462 personer har skickats tillbaka till Turkiet och åtta EU-länder har tillsammans tagit emot 511 syrier från Turkiet.

Men framgången är mycket skör, enligt EU-kommissionen. Fler flyktingar måste vidarebosättas och Turkiet måste också leva upp till de villkor som EU satt upp för att lyfta visumkravet. Till exempel kräver EU att Turkiet ändrar sina anti-terrorlagar. Från Ankara kommer signaler om att hela avtalet kan skrotas om landet inte får visumfrihet för resor till EU.

Grekisk oro

Dessutom har Grekland stora problem i sin asylmottagning. 49 000 asylsökande väntar i tillfälliga mottagningscenter för att bli registrerade och få sina ansökningar behandlade. EU-länderna lovade i höstas att hjälpa till och omfördela 160 000 asylsökande från Grekland och Italien, men hittills har det bara blivit 2 280. Trots att tempot ökat är det för dåligt, enligt kommissionen, och fler länder måste bidra.

EU-kommissionen varnar också för att fler båtflyktingar nu kommer till Italien och att stödet dit inte får glömmas bort.

Det är en skyldighet att nu snabba på och tydligt öka antalet som omfördelas, skriver EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos.

TT

Följ ämnen i artikeln