Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Tro på syrisk fredsmäkling via nätet

Publicerad 2016-05-11

Syrien. Försöken att skapa fred i Syrien misslyckas ständigt. Men veteranmedlaren Martin Griffiths vill inte lägga skulden på den svensk-italienska diplomaten Staffan de Mistura. Däremot efterlyser han fler syriska röster och föreslår virtuellt fredsmäklande.

De diplomatiska ansträngningarna för att få slut på kriget i Syrien har pågått länge. De tidigare särskilda FN-sändebuden, Kofi Annan och Lakhdar Brahimi, har gett upp. Nu är stafettpinnen hos Staffan de Mistura - men än så länge är ingen fred i sikte.

Martin Griffiths har över 30 års erfarenhet av medling i väpnade konflikter och är numera chef för det europeiska fredsinstitutet EIP - för vilket de Mistura också är styrelseordförande.

Svårt jobb

Griffiths var också vicechef för FN:s observatörsgrupp i Syrien 2012 och har jobbat för alla tre Syriensändebud. Men trots den dystra utvecklingen vill Griffiths inte lägga skulden på de Mistura - och han hävdar att det inte bara beror på att fredsmäklaren är hans chef.

– Du skulle inte vilja ha jobbet som FN-medlare, de kraschar och blir utbrända. Jag skulle inte skylla på de Mistura. Han har fått mycket kritik för sina uttalanden men hans jobb är inte att tillfredsställa folkets viljor, utan att hitta möjliga överenskommelser, säger Griffiths på ett seminarium i Stockholm.

– Medlarens roll ska inte blandas ihop med dem som faktiskt ska skapa fred. Medlaren är en hjälpande hand, men har ingen kontroll över USA, Ryssland och Syrien.

För att lyckas få stopp på blodspillan krävs en bredare syn på fredsmäklande än bara två parter kring ett förhandlingsbord, anser Griffiths. Han är starkt kritisk till bristen på syriska röster i förhandlingarna. De grupper med representanter från civilsamhället som funnits på plats i Genève ser han inte som representativa för befolkningen.

– Det är människor som har möjlighet att resa dit, de kan omöjligt representera alla syrier. Det är dags för oss att på riktigt tala med syrier om deras syn på viktiga saker, som knäckfrågan om al-Assads framtid.

Virtuell lösning

Men hur ska diskussionerna i de politiska finrummen i Genève nå fram till befolkningen i ett land som slitits sönder av krig? Griffiths föreslår en kombination av opinionsundersökningar, fokusgrupper och chattrum - något han tror skulle vara genomförbart med tanke på att stora delar av landet fortfarande är uppkopplat och med miljontals syrier på flykt utanför landet.

– Urvalet kommer inte att bli representativt eftersom regimen uppenbarligen inte kommer att tillåta undersökningar om al-Assads öde i de områden den kontrollerar. Men jag tror att Syrien kan lära oss något nytt om att mäkla fred, som bygger på ett virtuellt och interaktivt deltagande.

USA och Ryssland har kommit överens om att ta nya tag i försöken att hitta en politisk lösning. Ryssland har lovat att tillsammans med den syriska regimen arbeta för minskad flygverksamhet i områden där det främst bor civila eller parter som involveras i överenskommelsen om vapenvila som trädde i kraft i februari.

Bräcklig vapenvila

Eldupphöret innebar ett efterlängtat andrum i många delar av Syrien. I Aleppo slapp invånarna för en stund det skräckinjagande ljudet från stridsflyg och barnen tilläts leka i parkerna för första gången på månader.

Den 22 april blossade dock våldet upp igen och närmare 300 människor har dödats i Aleppo sedan dess.

– Vapenvilan fungerade framförallt för att syrierna äntligen fick säga sitt. Både civila och stridande sade att det är nog nu, vi behöver en paus efter fem fruktansvärt svåra år.

– Det visade också att diplomati kan fungera. Men sedan slutade det att fungera, och där är vi nu.

TT

Följ ämnen i artikeln