Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

FN avgör framtiden för största fredsinsatsen

Publicerad 2017-03-26

Kongo-Kinshasa. Världens största och dyraste fredsbevarande insats står på spel när FN:s säkerhetsråd möts på onsdag. Om insatsen i Kongo-Kinshasa bantas riskerar våldet att sprida sig och det utlovade valet kan ställas in, säger en expert.

FN:s generalsekreterare António Guterres tycker inte att 22 000 himmelsblå baskrar är tillräckligt många i Afrikas näst största land, som skakas av politiskt kaos och rapporter om nya massgravar i kriget mellan regeringen och rebellgrupper.

Guterres vill tvärtom att poliserna i Monusco-insatsen ska få 320 nya kollegor och att ingen av de fredsbevarande soldaterna ska skickas hem, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Frankrike jobbar i kulisserna för att säkerhetsrådet ska förnya mandatet och inte skära för mycket. Paris motarbetas dock av USA som vill banta notan för FN:s fredsbevarande insatser. Washington betalar nästan en tredjedel av de omkring 70 miljarder kronor som insatserna kostar varje år - av dem går runt 10 miljarder kronor till Kongo-Kinshasa.

– Vi borde inte leka med elden när så mycket står på spel, säger Frankrikes FN-ambassadör François Delattre till Reuters.

Trötthet i omvärlden

Stina Högbladh, konfliktforskare vid Uppsala universitet, tror inte att säkerhetsrådet kommer att skrota insatsen helt och hållet eftersom FN har investerat för mycket för att låta arbetet gå till spillo. Men kanske har omvärlden börjat tröttna på Kongo-Kinshasa och bestämmer sig för att minska budgeten.

– Ja, det är väl många som tycker att Kongo-Kinshasa har fått sin chans, att Monusco har varit där länge och att de har haft två val, att man måste fasa ut sig själv. Men Kongo-Kinshasa behöver fortfarande en stor fredsbevarande operation för att kunna hålla ihop landet och för att inte de små konflikterna ska eskalera, säger hon.

FN krävs under valet

Kongo-Kinshasas president Joseph Kabila, som inte får ställa upp för omval enligt konstitutionen, har sagt att president- och parlamentsvalen ska hållas i april nästa år.

– Om det ska hållas val krävs att Monusco är där, både för att garantera säkerheten när man ska sätta upp valkontoren och för att registrera väljare. Jag tror också att insatsen fungerar som en påminnelse till Kabila om att det finns en opposition och ett internationellt samfund som bryr sig, säger Stina Högbladh.

Maria Bard, sakkunnig i Kongo-Kinshasa på biståndsorganisationen Pingstmissionens utvecklingssamarbete (PMU), har nyligen besökt de östra delarna av landet. Hon säger att frustrationen och hopplösheten breder ut sig.

– Man ser att ekonomin blir allt sämre, samtidigt som den sittande regeringen och oppositionen förhalar valprocessen. Många vill ha ett regimskifte, risken är att de tar till våld snarare än att använda de demokratiska redskap som finns, säger Maria Bard.

TT