Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

En biljon ton tungt isberg bröt sig loss

Publicerad 2017-07-12

Antarktis. Ett gigantiskt isberg - stort som två Gotland - har brutit sig loss från Antarktis. Isberget, som tros väga över en biljon ton, är nu på drift i Weddelhavet.

Klimatförändringar kan ligga bakom händelsen, säger en expert.

Kalvningen, det vill säga när isen bryter sig loss, inträffade någon gång mellan måndag den 10 juli och onsdag den 12 juli, enligt vetenskapsmän som observerat den växande sprickan. Ishyllan Larsen C är nu tio procent mindre än tidigare, enligt satellitbilder från Europeiska rymdorganisationen (ESA). Antarktishalvön har därmed fått en ny form.

Isberget, som tros få namnet A68, är omkring hälften så stort som världsrekordhållaren B-15, som bröt sig loss från ishyllan Ross år 2000. Det tros ändå vara ett av de tio största isbergen som någonsin registrerats. Över en biljon ton tros det enorma isberget väga.

Glaciärkalvning förekommer naturligt men den globala uppvärmningen tros ha snabbat på processen. Har då klimatförändringarna någonting med jättekalvningen att göra?

– Det är dessvärre en bra fråga, säger Per Holmlund, professor i glaciologi vid Stockholms universitet, till TT.

– I det här fallet ger inte dokumentationen en fullständig bild. Det är svårt att bortse från att kalvningen skett i ett område där vi sett temperaturförändringar som beror på en sen uppvärmning, men det kan också vara en del i en fullständigt normal process.

Efter skilsmässan från Larsen C lever isberget nu sitt eget liv. Det kan komma att brytas upp i mindre bitar och delar kan färdas med havsströmmarna och smälta i varmare vatten. Men A68 kommer inte att påverka havsnivån.

– Nej, i det här fallet handlar det om en yttre del av en ishylla som redan flyter. Så det korta svaret är att det inte ger någon effekt. Det lite längre svaret är att det kan innebära ett ökat utflöde av glaciäris som tillför vatten till världshavet. Det är ett tänkbart scenario men det ligger några steg in i framtiden, säger Per Holmlund.

TT