"De första veckorna gick jag runt med gåshud"
Publicerad 2017-12-19
Tyskland. Ett år har gått sedan julmarknadsdådet i Berlin, då tolv människor miste livet. Veckorna efteråt var tunga för trädgårdsmästaren Jörg Nöthe, som fick i uppdrag att hålla fint på den improviserade minnesplatsen.
– Det blev lätt så att man gick in i sig själv, säger han till TT.
Tisdagen 20 december 2016 var en bister och mulen dag i Berlin. Över ena körfältet på den annars hårt trafikerade gatan Budapester Strasse stod ett svart lastbilssläp omgivet av söndertrasade marknadsstånd, träflis och bråte.
Kvällen innan hade tolv människor mist livet där.
Skulle hålla fint
Ett år har gått sedan den IS-påverkade Anis Amri kapade en lastbil och mejade ned julfirare på Breitscheidplatz i hjärtat av den tyska huvudstaden. Under den tiden har tusentals människor lagt ned blommor och ljus vid attentatsplatsen.
I början av januari fick trädgårdsmästaren Jörg Nöthe ett samtal från föreningen som arrangerar den årligen återkommande julmarknaden. Kunde han hålla fint vid det improviserade minnesmärket?
– Det går ganska fort när blommor som ligger på marken vissnar. Tre, fyra dagar, max fem, det beror på temperaturen, säger han över telefon till TT.
Offren i tankarna
Nöthe var uppe tidigt på dagarna, städade och plockade bort slokande blommor och utbrunna stearinljus innan morgonruschen kom i gång. Han gick in i sig själv, hade ständigt offren i tankarna, berättar han.
– De första veckorna gick jag runt med gåshud för det mesta. Det var en säregen stämning, med många tankar som rörde sig i huvudet.
I måndags kväll åkte Nöthe till Breitscheidplatz för att ta bort de sista ljusen och göra fint inför tisdagens minnesstund, då förbundskansler Angela Merkel och förbundspresident Frank-Walter Steinmeier deltar. Själv stannar han dock hemma.
– Jag fick inte någon inbjudan. Men jag hade ändå inte haft tid, det är mycket så här före jul, säger han.
"Mördarna förlorade"
Berlins borgmästare Michael Müller, som höll ett sammanbitet tal vid ceremonin, erinrade om den socialdemokratiske politikern Rudolf Breitscheid, som tack vare sitt motstånd mot Hitlerregimen fått ge namn åt platsen.
– Han kämpade hela sitt liv för demokrati och frihet. I slutändan vann han, och mördarna förlorade, sade Müller.
TT