Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Nordkoreaexpert: Sverige har roll att spela

Publicerad 2017-08-10

Nordkorea. Det behövs inblandning från tredje part för att minska spänningarna mellan Nordkorea och USA, enligt John Delury, lektor vid Seoulbaserade Yonsei University.

– Det är inte ett tomt hot, det är väldigt specifikt, säger han om det senaste robothotet.

Det nordkoreanska hotet om att skjuta robotar som ska slå ner i vattnen utanför Guam är konkret, och inte det vanliga vapenskramlet, enligt John Delury, lektor i Kinastudier och Nordkoreaexpert.

– Jag ser inte hur de skulle kunna låta bli att genomföra planerna om man inte lyckas komma överens innan. Det är en väldigt specifik varning, och vanligtvis genomför Nordkorea det de sagt att de ska göra, säger han.

Om Nordkorea gör verklighet av hotet kan USA tvingas försöka att skjuta ned robotarna.

– USA har ett THAAD-batteri på Guam, som man kanske måste försöka att använda. Det finns för- och nackdelar med det. Det är inte ett bra scenario, för USA måste svara på något sätt, och därefter är vi ännu närmare klippkanten, säger han.

TT: Vad är för- och nackdelarna med att skjuta ner robotarna?

– Fördelen är att man kan lyckas, och nackdelen är att man kan misslyckas.

Sverige viktigt

Enligt Delury är Nordkorea trängt, och biter i från. Samtidigt är man bekväm med krigsretorik och att också demonstrera sin kapacitet.

– Jag ser ett litet utrymme för att de skulle kunna avvakta, men det kommer att krävas ansträngning, säger Delury.

Nu är det dags för det internationella samfundet att agera, enligt honom.

– Det är väldigt viktigt att tredjepartsländer funderar över sin roll. Det ser ut som att det handlar om Nordkorea och USA, men vi faller alla med Kim Jong-Un och Donald Trump, säger han.

Sverige har en roll att spela.

– Vi måste hitta sätt som kan få länderna att inleda dialog. Sverige är så klart en stark förkämpe för dialog, och Sverige är också skyddsmakt för USA och en viktig dialogkanal för att få båda länderna att backa, säger Delury.

TT: Vad kan Sverige göra?

– Specifikt vet jag inte. Men det handla om förtroendebyggande åtgärder, att föreslå åtgärder som båda sidorna kan gå med på för att kyla ner situationen, säger han.

Kan släppa fångar

Delury tonar ned Rysslands och Kinas roll i frågan.

– Vi ska nog inte titta mot Moskva eller Peking för att ta oss ur den här situationen. De har inte de politiska relationerna med Pyongyang och de är inte pålitliga att sända meddelanden via, säger han.

För USA:s president Donald Trump blir frågan om hur han ska gå vidare, utan att visa sig svag på hemmaplan, en balansgång.

– En sak som Sverige skulle kunna bidra till är att Nordkorea släpper de amerikaner de har fångna. De släppte nyligen en kanadensisk fånge. Kanske något sådant kan arbetas fram där USA också gör något, det ger också Trump ett sätt att visa på en framgång, säger Delury.

TT

Följ ämnen i artikeln