Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Räckvidden i fokus efter nytt test

Publicerad 2017-09-15

Nordkorea. Nordkoreas robottester fortsätter. Det senaste i raden handlar om att visa upp räckvidden, bedömer experter.

– Det handlar både om att undersöka och visa upp för omvärlden att man har en kapacitet att nå Guam, säger Jerker Hellström, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Roboten rapporteras ha flugit omkring 370 mil och nådde 77 mil, både längre och högre än vid tidigare uppskjutningar. Bedömare drar slutsatsen att det handlar om att visa hur långt man kan nå med roboten. De amerikanska militärbaserna på ön Guam ligger omkring 340 mil från Nordkorea.

– Det är räckvidden som är mest iögonfallande, säger Jerker Hellström.

Att uppskjutningen sker över Japan är på sätt och vis logisk.

– Om de ska kunna visa upp att man har en räckvidd som motsvarar avståndet till Guam, och samtidigt inte skjuta mot Guam, har du inte mycket att välja på. Samtidigt är det också ett sätt att visa att man helt enkelt avfärdar omvärldens reaktioner, säger han.

Inte bara provokation

Enligt Hellström så är tajmingen intressant, eftersom den sker så pass nära att FN:s säkerhetsråd fattat nya beslut om sanktioner.

– Men man ska ändå komma ihåg att oavsett vad som händer i Nordkoreas omvärld så måste landet fortsätta att genomföra tester. Man ska inte se det som bara en provokation, utan något som Nordkorea (känner att de) måste genomföra, säger han.

Däremot verkar det inte som att testet visade upp träffsäkerhet, vilket framtida tester enligt Hellström antagligen kommer att syfta till.

– Bara för att man har en tillräcklig räckvidd betyder det inte att man har precisionen som behövs, säger Hellström.

Den fristående organisationen Union of concerned scientists skriver i ett blogginlägg att två saker som kan påverka precisionen är problem i uppskjutningsfasen, och när krigsspetsen passerat genom atmosfären sent i fasen, vilket gör att organisationen bedömer felmarginalen till fem-tio kilometer. Det innebär i så fall att risken att flygbasen på Guam skulle förstöras med en 150 kilotons stridsspets är mindre än tio procent, skriver organisationen.

Viktigt med reaktioner

Enligt Hellström kan man förvänta sig kraftiga uttalanden från omvärlden, och att det blir intressant att se hur främst Kina reagerar.

– Det är viktigt att omvärlden reagerar, även om det kan börja infinna sig en trötthet för alla dessa tester. Även om de skarpa uttalandena som kommer inte verkar ge någon effekt så tror jag att det är viktigt att fortsätta att fördöma det Nordkorea ägnar sig åt.

TT