Trump ger Kaliforniens proteströrelser nytt blod
Publicerad 2017-04-28
USA. I Kalifornien är Trumpmotståndet hårdnackat, såväl hans klimat- som invandringspolitik utmanas. En växande rörelse driver till och med att delstaten ska bryta sig loss från USA.
David Gassman vandrar runt den konstgjorda sjön Lake Merritt i de centrala delarna av San Franciscos tvillingstad Oakland. Under lördagen väntas flera tusen människor samlas runt sjöns amfiteater för Peoples Climate March, en manifestation mot president Donald Trumps klimatpolitik som hålls på flera olika platser runt om i landet.
72-åringen är en av de lokala arrangörerna. Han engagerade sig i miljörörelsen i slutet på 60-talet och har förvånats över tillströmningen av unga människor vid möten och manifestationer efter presidentvalet.
– Det har tenderat att vara samma grupp slitna gamlingar på de här mötena i alla år. Men sedan Trump har folk kommit från ingenstans. Vi ser ungdomar komma in och ta ledningen, och med goda skäl. För det är de som kommer märka av konsekvenserna, säger han.
Invandrare håller sig undan
Även Maricela Gutierrez kommer demonstrera vid Lake Merritt under lördagen. Hon är direktör för organisationen Siren, som arbetar för invandrares rättigheter. Efter Trumps exekutiva order om nedskärning i de statliga anslagen till så kallade "sanctuary cities", städer som inte överlämnar papperslösa till de federala myndigheterna, har volontärerna och donationerna strömmat till, uppger hon.
Deporteringshotet har gjort att hennes klienter hållit sig undan föräldramöten på skolan och läkarbesök eftersom de fruktar att bli gripna av migrations- och tullmyndigheten ICE.
I tisdags stoppades ordern tillfälligt av en domare i Santa Clara County, efter att kommunen stämt regeringen.
– Det här är en stor seger för oss och en förlust för rasismens politik. Regeringen kommer att överklaga, men alla är redo att ta den här fajten hela vägen till högsta domstolen, säger Maricela Gutierrez.
Vill få Calexit på valsedeln
Medan över 50 organisationer demonstrerar för minskade växthusgasutsläpp, säkerhet för papperslösa och renare vatten driver en annan organisation en mer extrem politisk kamp i Kalifornien.
California Freedom Coalition, CFC, vill att Kalifornien ska bli ett självständigt land. I maj planerar man att anmäla ett initiativ till delstatsregeringen för att få upp frågan om ett "Calexit" på valsedeln i valet 2018.
Efter det har rörelsen tre månader på sig att samla ihop uppskattningsvis 600 000 namnunderskrifter om drömmen ska bli verklighet.
CFC springer ur rörelsen Yes California som den 9 november, dagen efter det att Donald Trump valts till USA:s president, tredubblade sitt medlemstal, enligt egna uppgifter. Clare Hedin är en av ledarna.
– Kalifornien är en donatorstat idag. Vi förlorar miljarder dollar varje år i subventioner till delstater som inte producerar något. Hade vi haft liknande värderingar hade det varit okej, men nu hotar de här människorna vår frihet, säger hon.
"Lugnat ner sig lite"
Clare Hedin anser att de höga kostnaderna för armén hindrar Kaliforniens tillväxt och att Trumps agerande - med deporteringar, ändrad klimatpolitik och, som hon upplever, ökad risk för krig - hotar landets och människors säkerhet. Om Kalifornien lämnar USA skulle det finnas mer resurser till bättre utbildning och infrastruktur, menar Caliexit-förespråkarna.
Och Calexit-rörelsen vädrar morgonluft - enligt en opinionsundersökning som Ipsos/Reuters gjorde i januari är var tredje person i Kalifornien beredd att stötta ett fredligt utträde ur USA. Omkring 15 procent är osäkra.
– Det krävs väldigt lite för att vinna. Med bra samtal och dialog är det realistiskt, säger Clare Hedin.
Men Ethan Rarick, biträdande direktör på Institutet för regeringsstudier, IGS, vid University of California i Berkeley, framhåller en annan opinionsmätning, som gjordes av hans fakultet i mars. Enligt den skulle 68 procent rösta nej till en kalifornisk stat.
– Folk var väldigt arga direkt efter valet. Mitt intryck är att folk har lugnat ned sig lite, säger han.
"Naturligt" motstånd
Rent rättsligt är möjligheterna till Calexit små. Kaliforniens konstitution slår fast att delstaten är en oskiljbar del av USA, och nationens högsta domstol utfäste efter inbördeskriget att nationen är odelbar. Ett utträde skulle kräva stöd från kongressen, minst 38 stater och en ändring i landets konstitution.
Det bredare kaliforniska motståndet mot Trumps politik är naturligt, anser Ethan Rarick.
– Det är svårt att hitta en fråga där de kaliforniska väljarna är överens med den republikanska regeringen. Det är också en etniskt bred grupp med många latinos och afroamerikaner, som republikanerna har svårt att nå. Lägger man samman allt detta så är det inte konstigt att det blir protester, säger han.
TT