Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Boyko och Basti - nya bossar i Bryssel

Publicerad 2017-12-28

EU. En bufflig före detta livvakt och ett rekordungt politiskt underbarn ska leda EU:s ordförandeländer under 2018.

Både Bulgarien och Österrike lutar sig dessutom mot stödpartier från yttersta högerkanten.

Skiftet är rejält - och måhända ett tidens tecken - när EU:s ministerråd i sedvanlig stil byter ordförandeland från nyårsdagen.

2017 hette ordförandeländerna Malta, med socialdemokratisk regering, och Estland, med liberal premiärminister.

Nu tillträder i stället först Bulgarien under våren 2018 och sedan Österrike under hösten: två konservativa regeringar, uppbackade av koalitionspartner från yttersta högerkanten.

Ställning för EU?

I Bulgarien styr den förre livvakten Boyko Borissov med hjälp av tre små extrempartier: Nationella räddningsfronten, Nationella rörelsen (VMRO) och Attack - där framför allt de sistnämnda genom åren skapat rubriker för ultranationalism och hätska utfall mot såväl judar som romer och muslimer.

I Österrike styr 31-årige Sebastian Kurz med stöd från Frihetspartiet (FPÖ), grundat av gamla nazister på 1950-talet och ingående i samma europeiska partigrupp som Marine Le Pens Nationella fronten (FN) i Frankrike och Geert Wilders PVV i Nederländerna.

EU-ledningen har ändå förtroende för både Borissov och Kurz.

– Den här regeringen har klart tagit ställning för EU och det är vad som räknas för mig. Det som står i regeringens program passar oss till 100 procent, sade kommissionsordförande Jean-Claude Juncker efter att ha tagit emot Kurz i Bryssel den 18 december.

Utvidgning och flykt

Ordförandeländerna har visserligen ingen formell makt i EU, men kan å andra sidan påverka politiken starkt genom att lägga olika mycket tyngd på olika frågor i ministerrådens kommande möten.

EU-utvidgningen på Balkan lär bli en tung fråga för Bulgarien. Migration och säkerhet kommer att vara viktigt för Österrike.

Sebastian Kurz har klart markerat att han i synen på obligatoriska flyktingkvoter står betydligt närmare Visegrad-länderna (Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien) än exempelvis Tyskland och Sverige - vilket kan få stor betydelse om inte den infekterade konflikten är löst före halvårsskiftet.

"Perfekt advokat"

Hans anhängare hoppas samtidigt att Kurz ska bli den som får slut på slitningarna mellan öst och väst i EU.

"Kurz nyktra och återhållsamma EU-syn gör honom till en perfekt advokat för EU hos de mest skeptiska Visegrad-regeringarna. Alla är rädda för att han ska anta deras syn på EU. I stället borde vi hoppas att han får dem att anta hans syn. Det kan bidra till att skapa samförstånd för en realistisk väg framåt", skriver italienske statsvetaren Federico Ottavio Reho från den konservativa tankesmedjan Martens-centret i ett debattinlägg på nyhetssajten EU Observer.

Bryssel, TT:s korrespondent