Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Odense vill bli Europas cannabishuvudstad

Publicerad 2018-01-11

Danmark. Danska odlare vill bli störst i Europa på medicinsk cannabis.

De är ivrigt påhejade av politikerna och förbereder nu för enorma cannabisodlingar i växthus i Odense, centrum för dansk trädgårdsnäring.

– Det är jättekul om Odense kan bli en cannabishuvudstad, säger tomatodlaren Mads Pedersen.

Han är vd för Danmarks största tomatodlingsföretag, som nu också ger sig in i cannabisbranschen. En lagändring den 1 januari har öppnat dörrarna för odling av cannabis för medicinskt bruk och hittills har elva företag fått tillstånd att börja odla.

TT har besökt de två största, som har inlett samarbete med varsin kanadensisk cannabisjätte och investerar flera hundra miljoner kronor i växthus, laboratorier och förvaringsbunkrar för den dyrbara produkten.

– Plötsligt går det att göra något bra för andra människor och samtidigt göra business på det, säger Lars Thomassen, vd för Danish Cannabis.

Paprika och orkidéer

Företaget, som har sin bas på Jylland, har köpt upp en krisande trädgårdsfirma utanför Odense. Truckar kör i skytteltrafik när de 30 000 kvadratmeter stora växthusen töms på paprikaplantor och orkidéer. Efter renovering ska de första cannabissticklingarna sättas i jorden i mars och till sommaren väntas en första skörd. Här räknar Danish Cannabis med att få fram 2 000 ton cannabis om året.

Thomassen ser en särskild poäng med att vara tidigt ute, när allt fler länder i Europa tillåter cannabis för medicinskt bruk.

– De som är först med att leverera en bra produkt kommer att få störst marknadsandel.

Danska politiker hejar på. Hälsominister Ellen Trane Nørby (Venstre) vill att Danmark blir drivande i utvecklingen av medicinsk cannabis. I december var hon på studieresa i Israel som har många års erfarenhet.

– Det handlar om att vara först i världen för att bli ett utvecklingscentrum. Jag vill mycket gärna att vi ska kunna exportera cannabis, eftersom vi är starka inom life science och läkemedelsproduktion, sade hon i samband med Israelresan till danska TV2.

Fort Knox

Danish Cannabis samarbete med Kanadas största cannabisföretag, Canopy Growth Corporation, ger tillgång till kapital, kunnande och försäljningskanaler. Totalt investeras omkring 100 miljoner danska kronor.

I anslutning till växthusen byggs också ett medicintekniskt laboratorium och något som Thomassen beskriver som ett Fort Knox, där slutprodukten ska lagras bakom tjocka cementväggar med kameraövervakning och säkerhetsvakter dygnet runt.

– Problemet är inte den enskilda plantan, men om du har en vakuumförpackad påse på ett kilo så är värdet ungefär 100 000 kronor. Och det är ju oerhört lätt att sälja på marknaden, det är bara att öppna ett stånd på Christiania, säger han.

Sikte på Tyskland

Några kilometer bort mognar tomatklasarna i varmfuktiga växthus hos familjeföretaget Alfred Pedersen & Søn. Tomatodlingen är framgångsrik och ska fortsätta, både i Danmark och i den svenska filialen i Trelleborg, men parallellt investeras 250 miljoner danska kronor i cannabissatsningen. Samarbetet med Kanadas näst största cannabisföretag, Aurora, är en förutsättning för att lyckas.

– Odling kan vi, men den farmaceutiska delen är helt ny för oss och så kommer de att hjälpa oss att distribuera och sälja i Tyskland, säger Mads Pedersen.

Lagändringen som gör det möjligt att skriva ut cannabis på recept har genomförts mot den danska läkarmajoritetens vilja. Läkarna anser sig sakna forskningsstöd, till exempel om biverkningar och vad som är lämpliga doser.

– Det är upp till läkarna själva. Men vi är väldigt fokuserade på export och i Tyskland är det inte samma motstånd, säger Mads Pedersen.

TT