Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

EU-ländernas ledare vill bestämma mer

Publicerad 2017-10-26

EU. Nya ryck görs i den eviga dragkampen om vem som ska bestämma mest i EU.

Permanente rådsordföranden Donald Tusk vill ge stats- och regeringschefernas toppmöten större inflytande, samtidigt som EU-kommissionen vill göra det lättare att rösta ned motsträviga länder, även i skattefrågor.

Vid förra veckans EU-toppmöte i Bryssel gavs starkt stöd till det som Donald Tusk själv kallar "ledarnas agenda" - en detaljerad lista över vilka frågor som ska tas upp när vid kommande toppmöten och en ambition att snabbare komma fram till beslut.

– Fokus måste ligga på att vi genomför det som vi redan har beslutat och inte ägnar halva tiden åt nya diskussioner. Jag är nöjd och glad över att Donald Tusk har lyssnat på oss som har framfört detta, sade statsminister Stefan Löfven (S), som var en av många som gjorde tummen upp.

Vill skynda på

Men planerna har också väckt frågor. Tusk talar tydligt om att låta stats- och regeringscheferna "hugga upp gordiska knutar" och driva fram beslut där deras ministrar inte kunnat enas - vilket fått vissa att se framför sig ett EU där allt mer makt koncentreras till de 28 (snart 27) ledarna runt EU:s toppmötesbord.

– Hur kommer EU-parlamentet att involveras? Vad blir konsekvenserna för samarbetet mellan EU:s olika institutioner? frågade sig Gabi Zimmer, ledare för EU-parlamentets vänstergrupp, GUE-NGL, när toppmötet debatterades i Strasbourg i tisdags.

Tusk kontrade dock med att det absolut inte handlar om att helt förändra systemet.

– Det är ett försök att skynda på beslutsfattandet inom bindande regler, sade Tusk i debatten.

Fler omröstningar

I ledaragendan görs också tydligt att så kallade "utökade samarbeten" ska tas till när tillräckligt många länder vill gå vidare med något som andra inte vill ha.

I kontrast mot det driver samtidigt EU-kommissionen på för att kunna tvinga fram fler beslut genom omröstningar. I det arbetsprogram som kommissionen lade fram i tisdags ingår ett kommande förslag nästa höst om omröstningar även i inre marknads-frågor som nu kräver enhällighet, exempelvis på skattesidan.

– Jag vill att besluten i ministerrådet oftare och enklare tas med kvalificerad majoritet, sade kommissionsordförande Jean-Claude Juncker i sitt stora Läget i unionen-tal i mitten av september.

Bryssel, TT:s korrespondent