Kerry: Minst 1 429 döda i gasattack

Publicerad 2013-08-31

Washington. Minst 1 429 människor dödades i kemvapenattacken i Syrien den 21 augusti. Av dem var 426 barn.

Och USA är säkra på att det är regimen som bär skulden.

Det sa USA:s utrikesminister John Kerry på fredagskvällen.

Kerry listade under sitt uttalande på amerikanska utrikesdepartementet vad USA kunnat konstatera om attacken:

Assad-regimens styrkor fanns på plats flera dagar före attacken och hade fått instruktioner att bland annat använda gasmasker.

USA vet varifrån raketerna sköts, och var de slog ned - raketerna skickades enbart från regimkontrollerade områden och slog bara ned i rebellkontrollerade områden, enligt den underrättelserapport USA nu offentliggör.

USA håller det också för "högst otroligt" att rebellerna skulle ha använt kemvapen.

Under fredagen sköt regimstyrkor mot en av förorterna till Damaskus där gasattacken skedde förra veckan, i ytterligare ett försök att ta över den strategiskt viktiga staden inför ett möjligt ingripande av USA, enligt Reuters. Fyra rebeller ska ha dödats då regimstyrkorna avancerade med hjälp av pansarvagnar, enligt oppositionskällor.

FN:s kemvapenexperter avslutade i dag sina provtagningar kring den syriska huvudstaden. Alla analyser måste genomföras innan slutsatser kan dras och det är oklart hur lång tid det kan ta, säger en FN-talesman.

Enligt Kerry kommer inte FN:s vapeninspektion att ge något svar på vem som utfört attacken, och kan därför inte svara på något mer än det vi redan vet om händelserna den 21 augusti - att en kemisk vapenattack ägt rum.

Vita huset har tidigare hänvisat till bevis som "uppsnappade kommunikationer" från syriska tjänstemän på hög nivå och att trupper förflyttats runt i Damaskus, som om de var "redo för något stort, exempelvis en attack med kemiska vapen".

Men vilket beslut president Obama än fattar i frågan om ett ingripande i Syrien, sade Kerry, så kommer inte det beslutet ha att göra med tidigare ingripanden i Irak, Afghanistan eller Libyen.

– Det kommer inte involvera några soldater på marken. Det kommer inte vara odefinierat. Och USA kommer inte ta ansvar för ett inbördeskrig som redan är i full gång, sade Kerry om de möjliga alternativ president Obama kan komma att välja.

– Vad han än väljer att göra kommer att vara ett begränsat och skräddarsytt svar för att se till att diktatorn ställs till svars för sin brutala användning av kemiska vapen, sade Kerry, enligt Reuters.

David Camerons konservativliberala regering förlorade på torsdagen en omröstning i det brittiska underhuset om ett eventuellt ingripande i Syrien. Efteråt konstaterade regeringschefen att parlamentet inte vill att Storbritannien agerar och att regeringen kommer att följa beslutet.

Senare gjorde Vita huset klart att USA kan komma att ingripa militärt på egen hand i Syrien.

– President Obamas beslutsfattande vägleds av vad som bäst gynnar Förenta staternas intressen. Han tror att grundläggande intressen står på spel för USA och länder som bryter mot internationella regler för kemiska vapen måste hållas ansvariga, sade Caitlin Hayden, taleskvinna för USA:s nationella säkerhetsråd.

Enligt försvarsministern Chuck Hagel försöker USA fortfarande få med andra för ett eventuellt ingripande. Vilka länder som kan komma på fråga i en koalition har dock inte nämnts.

Frankrikes president François Hollande sade att ett militärt ingripande i Syrien kan komma att inledas på onsdag i nästa vecka, den 4 september, i en intervju med Le Monde. Den dagen har franska parlamentet kallats till en extrasession för att diskutera Syrien. Storbritanniens nej till ett ingripande påverkar inte överläggningarna i Paris, enligt Hollande.

– Den kemiska massakern i Damaskus varken kan eller får gå ostraffad. Annars riskerar vi en upptrappning som skulle bagatellisera användandet av denna typ av vapen vilket hotar andra länder.

Den 4 september är dagen då USA:s president Barack Obama ska landa i Stockholm.

Statsminister Fredrik Reinfeldt förordar inte en eventuell amerikansk militär attack mot Syrien.

– Jag vet inte hur man utformar det militära svar som verkligen gör skillnad. De militära svaren leder inte alltid exakt till den konsekvens vi har tänkt, det leder ofta till att fördjupa andra typer av problem.

Reinfeldt tycker inte att Sverige ska delta i en eventuell militär attack mot Syrien och han tror heller inte att Sverige kommer att bli tillfrågat eftersom USA har de resurser som behövs.

Ryssland välkomnar att Storbritannien inte kommer att delta i en attack mot Syrien.

– Det verkar som att folk börjar förstå hur farliga sådan scenarion är, säger en talesperson för president Vladimir Putin.

Tyskland utesluter att landet skulle delta i ett ingripande, uppger landets utrikesminister Guido Westerwelle enligt AFP.

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen säger att militäralliansen inte väntas få någon roll om det blir en väpnad insats mot Syrien.

Ett deltagande av Nato skulle däremot bli aktuellt om medlemslandet Turkiet - Syriens grannland - angrips och Turkiet behöver hjälp med att försvara sig mot angreppet, enligt Fogh Rasmussen.

TT-AFP-Reuters