Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Hårda anklagelser vid "Genève 2"

Publicerad 2014-01-22

Montreux. Den syriska regeringen anklagade västvärlden för att stötta terrorister och oppositionen jämförde Assad-regimens brott med nazisternas under andra världskriget. Det var uppenbart att parterna står mycket långt från varandra i fredssamtalen om Syrien när konferensen inleddes.

Inget genombrott och inget sammanbrott. Det är utrikesminister Carl Bildts korta sammanfattning efter den första dagen av "Genève 2", den sedan månader upphaussade fredskonferensen om Syrien i Montreux vid Genèvesjöns strand.

Planen är att den syriska regimen och åtminstone delar av oppositionen ska sitta ned under en vecka för att försöka hitta en väg ut ur det blodiga inbördeskriget.

– Det är alltid känsligt en sådan här första dag när de sätter sig ner med varandra. Det hölls rätt svavelosande anföranden för tv-kamerorna. Men det fungerade, det var ingen som lämnade lokalen, säger han.

– Det viktiga är att alla sitter kvar vid bordet när man nu går in i en mer konkret process i en mindre krets.

TT: Vad krävs för att få till stånd en förändring av läget?

– Det måste finnas en insikt hos båda sidorna om att ingen kan vinna utan båda kommer att förlora så att det finns en öppenhet för en politisk uppgörelse, säger Bildt som tror att en förändringsprocess kommer att ta tid.

– Man kan hoppas att det kan börja med steg som lokala vapenvilor eller utbyte av fångar. Begränsade överenskommelser som bereder vägen för djupare politiska samtal.

I det inledande talet sade FN-chefen Ban Ki-Moon att de stridande parterna har en enorm möjlighet och ett ansvar att nu göra det syriska folket en tjänst.

– Efter nära tre smärtsamma år av konflikt och lidande i Syrien är det i dag hoppets dag.

I ett provokativt långt inledningsanförande uppmanade sedan den syriske utrikesministern Walid Muallem västvärlden att sluta förse oppositionsgrupper med vapen och anklagade samtidigt oppositionella för att vara förrädare.

– Vapnen kommer att spilla över till andra länder. Vi har samlats för att undvika en kollaps av Mellanöstern, sade al-Muallem.

USA:s utrikesminister John Kerry höjde tonläget och sade att al-Assad förlorat all sin legitimitet och därför måste gå från makten.

– Det finns inte en chans... inte en chans att ens föreställa sig... att mannen som har stått för en sådan brutalitet gentemot sitt eget folk kan återfå någon som helst legitimitet att regera, sade Kerry.

På den presskonferens som följde efter konferensen sade Kerry att Washington och Moskva samtidigt planerade att arbeta med andra spår för att få slut på striderna i Syrien som hittills lett till 130 000 människors död.

– Det kommer att pågå parallella ansträngningar, även nu när samtalen ska hållas för att hitta olika sätt att öka trycket och finna lösningar, fortsatte han utan att i detalj beskriva vad han avsåg.

Över 40 stater och organisationer deltar vid mötet, men en av de viktigaste aktörerna, Iran, fick sin inbjudan indragen i sista stund.

– Våra samtal med Iran fortsätter, trots att de inte finns representerade här i Montreux. Vi hade fått indikationer på att de skulle acceptera de åtaganden som slagits fast tidigare. Vid förberedelsesamtalen stod det klart att de inte tänkte göra det. Oppositionens representanter framförde då mycket trovärdiga hot om att hoppa av, säger FN:s vice generalsekreterare, Jan Eliasson, till TT på telefon från konferensen.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov kritiserade beslutet och Irans president Hassan Rohani kommenterade saken till nyhetsbyrån Irna.

– På grund av avsaknaden av inflytelserika aktörer vid mötet tvivlar jag på att Genève 2-mötet kommer att ha någon framgång i att bekämpa terrorism eller i att lösa krisen i Syrien, sade Rohani.

De syriska parterna väntas sitta ned vid förhandlingsbordet på fredag, men det finns inga garantier för att samtalen inte kommer att avbrytas. Det säger Lavrov efter den första konferensdagen, enligt Interfax.

FN-medlaren Lakhdar Brahimi uppger att han ska träffa de båda syriska delegationerna separat i morgon.

TT-AFP