Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Jubel när Mosul befriades

Publicerad 2017-07-09

Irak. Iraks premiärminister Haider al-Abadi har utropat seger över terrorgruppen Islamiska staten (IS) i Mosul, och han reste själv till den krigshärjade staden för att gratulera sina väpnade styrkor.

I huvudstaden jublade Bagdadborna, men det är en bitter seger för en stad med krigstrauma.

"Överbefälhavaren (premiärministern) Haider al-Abadi har anlänt till den befriade staden Mosul och gratulerat de hjältemodiga krigarna och det irakiska folket till den stora segern", meddelade al-Abadis stab i ett uttalande på söndagen. Strax därpå distribuerades bilder där premiärministern, invirad i nationens flagga, ses hylla irakiska soldater.

Gamla stan, där Islamiska staten (IS) hållit ut längst, ligger precis väster om floden Tigris. Regeringsarméns elitstyrkor började tidigare i dag att hissa nationsflaggan på Tigris strand, enligt tv-kanalen al-Iraqiyya.

Gränd för gränd

Terrorgruppen har å sin sida låtit hälsa att man var redo att "slåss intill döden", men enligt general Yahya Rasool, som är talesman för den irakiska militären, dödades 30 IS-krigare när de försökte fly över Tigris.

En av de första internationella ledare som gratulerade till återtagandet av Mosul var Frankrikes president Emmanuel Macron.

"Mosul är befriat från IS. Frankrike hyllar alla dem, som tillsammans med våra trupper, bidragit till denna seger", skriver Macron på Twitter.

Frankrike är ett av de länder som ingått i den allians som har stött irakiska armén i kampen mot terrorgruppen.

EU:s utrikeschef Fedrica Mogherini kallar i ett uttalande Mosuls befrielse "ett avgörande steg" i kampen mot terror. Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon hyllar Irak, men varnar samtidigt för att det återstår mycket att göra i kampen mot jihadisterna.

På kvällen samlades jublade människor på Tahrirtorget i huvudstaden Bagdad för att fira befrielsen av landets näst största stad.

Många har flytt

De senaste dagarna har det, i takt med arméns framryckning gränd för gränd, förekommit bilder av firande soldater, somliga med IS svartvita flagga som krigsbyte.

Striderna för att återta storstaden Mosul, som IS intog 2014, har pågått i ungefär nio månader. Kriget har liksom tre år under IS-styre inneburit stora påfrestningar för Mosuls befolkning.

Enligt FN har 915 000 Mosulbor flytt sedan i höstas. De flesta har trots regeringsarméns framgångar ännu inte kunnat återvända.

Svår tid väntar

Även tiden efter regeringssidans seger kommer att vara full av utmaningar, redan om man ser till klyftorna inom den arabiska befolkningen. Bitterheten har snarast djupnat mellan arabiska shiiter, Iraks största folkgrupp, och sunnimuslimerna, som av många betraktas med misstänksamhet både därför att de gynnades under Saddam Husseins styre och därför att de setts som potentiella femtekolonnare benägna att samarbeta med IS, som är en sunniextremistisk rörelse.

Till det kommer att kurderna, som har självstyre i norra Irak, planerar att hålla en folkomröstning i september om självständighet.

TT-Reuters-AFP

Följ ämnen i artikeln