Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Rysk joker i nederländskt val

Publicerad 2016-04-05

Nederländerna. Vladimir Putin har blivit jokern som kan hjälpa - eller stjälpa - Nederländernas regering.

Onsdagens folkomröstning om handel med Ukraina kan få stora konsekvenser för hela EU.

Ja-kampanjen har tagit till en klassisk gammal kyssbild från Kalla kriget för att få fram sitt budskap. På den affisch som kampanjledarna sätter sitt hopp till har dock förre sovjetledaren Leonid Brezjnev och gamle DDR-bossen Erich Honecker bytts ut mot inhemske populistledaren Geert Wilders och Rysslands nuvarande president Vladimir Putin.

"I den här kärleken finns bara förlorare. Rösta ja den 6 april", lyder texten ovanför den kyssande duon.

Om det räcker för att avskräcka väljarna är dock högst oklart. Hittills har opinionsmätningarna pekat mot en tydlig seger för nej, om än med allt knappare marginal.

Missnöje med EU

Formellt handlar folkomröstningen om EU:s frihandelsavtal med Ukraina. Själva sakfrågan har dock redan från början hamnat i skymundan av ett mer allmänt missnöje över EU och Nederländernas regering.

En av de opinionsgrupper som drev fram omröstningen med hjälp av över 400 000 namnunderskrifter och en ny lag erkänner öppet att man främst är ute efter att göra sin röst hörd.

– Vi vill ha en folkomröstning för vi känner att någon måste ringa i larmklockan för demokratins skull. EU vill ha för mycket, för fort och därigenom har Bryssel tappat sitt mandat från folket, säger Bart Nijman från lobbygruppen Geen Peil till AFP.

Jubel i Moskva?

Nej-sidan är brokig. Här finns den hätskt EU- och islamfientlige Geert Wilders som gärna skrotar hela EU, men också vänsterpartiet SP, som oroas över konfrontationerna med Moskva.

För Ryssland ger folkomröstningen hopp om en spricka i EU:s hittills enade front vad gäller Ukraina.

– En nej-röst kommer att firas i ryska medier som en stor triumf. Det kommer att bli en PR-seger, även om det inte förändrar så mycket på marken, säger Joshua Livestro från ja-kampanjen till nyhetssajten Politico.

Ett nej i Nederländerna lär även ge ytterligare medvind för "lämna EU"-sidan i Storbritannien, inför deras väntande folkomröstning i juni.

Regeringskris

Nederländernas regering har rent egoistiska skäl att hoppas på ett ja. Ett tydligt nej blir en hård smäll för förtroendet för premiärminister Mark Rutte och kan i kombination med usla opinionssiffror till och med driva fram ett nyval redan i höst.

Finansminister Jeroen Dijsselbloem vädjar till väljarna att tänka på sakfrågan.

– Jag hoppas att holländarna kan komma över sitt missnöje och säga "visst, vi är irriterade över EU och den här regeringen, men vi stödjer fortfarande Ukraina", säger Dijsselbloem enligt Reuters.

Bryssel, TT:s korrespondent

Följ ämnen i artikeln