Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

USA-forskare: Omskakande för Clinton

Publicerad 2016-02-10

USA. Att Donald Trump och Bernie Sanders står som segrare efter primärvalet i New Hampshire var väntat. Men valet bjöd ändå på en del överraskningar och gav Hillary Clinton en del att tänka på.

Nattens resultat var ett bakslag, om än förväntat, för Hillary Clinton, säger USA-forskaren Frida Stranne.

– Hillary Clinton hade önskat ett helt annat läge. Även om hon förväntade sig att förlora i natt så hade hon ju givetvis velat signalera att hon ändå hackar Sanders i hälarna. Och det gör hon inte. Det här är ju omskakande. Hon har ju ett helt annat utgångsläge i de kommande valen, men hon inser ju också att Bernie Sanders har fått i gång en rörelse som hon måste se upp med.

Marginalen överraskar

En sak som överraskade Olle Wästberg, tidigare generalkonsul i New York och före detta chef för Svenska institutet, var att segermarginalerna var så stora och att primärvalet i New Hampshire inte blev en så tydlig fingervisning om vilka som blir de slutgiltiga presidentkandidaterna.

– Primärvalet i New Hampshire är viktigt. Det finns ingen amerikansk president i modern tid som blivit vald utan att åtminstone komma tvåa i New Hampshire. Och New Hampshire brukar fungera som en sorteringsmaskin, att efter det finns det bara två kandidater kvar på varje parti. Men så är det definitivt inte nu.

Mot etablissemanget

Trump och Sanders vann i New Hampshire eftersom de representerar något nytt, tror Wästberg.

– Det tillhör inte etablissemanget. De är emot Washington och är något nytt. De som röstar på dem tycker inte att saker och ting fungerar i USA.

Även den svenskamerikanska statsvetaren och pr-konsulten Elizabeth Walentin säger att resultatet i New Hampshire är en seger för antietablissemanget.

– Det andra som är spännande är att John Kasich gjorde så bra i från sig. Han är något av en doldis som vi inte har pratat om, och var nästan borträknad. Nu ses han som ett vettigt mittenalternativ för många av amerikanerna, säger hon till TT.

Annorlunda väljarkår

Ohioguvernören Kasich fick drygt 16 procent av de republikanska rösterna. Texassenatorn Ted Cruz och tidigare Floridaguvernören Jeb Bush kom på tredje och fjärde plats med 11-12 procent av rösterna.

– Det är ett så pass starkt stöd att de kommer att vara kvar ett tag, säger Walentin.

Nu går valcirkusen vidare till delstater där befolkningens sammansättning skiljer sig från Iowa och New Hampshire, sett till andelen vita.

– Nu måste Bernie Sanders och de andra försöka vinna en väljarkår som inte är helt vit. Det blir spännande att se, säger Walentin.

TT

Följ ämnen i artikeln