Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Oron växer bland syrier i Sverige

Publicerad 2016-10-02

Syrien. Abdulnaser Kallos har svårt att sova. Nadia AlHaj kan inte riktigt förstå vad som händer. Moustafa Jano ser sin hemstad gå under på bästa sändningstid. För många syrier i Sverige smärtar det att följa den mardrömslika situationen i Aleppo på avstånd.

Staden där Nadia AlHaj föddes och där hon tillbringade sina sommarlov minns hon för den fantastiska maten, det vackra kulturarvet och för musiken. Nu tror hon inte längre att hon skulle känna igen Aleppo om hon skulle återvända.

Bilderna som kablas ut är så långt från Nadia AlHajs soliga barndomsminnen som det går att komma. I det rebellkontrollerade östra Aleppo utspelas scener som fått FN-chefen Ban Ki-Moon att beskriva situationen som värre än i ett slakthus.

– Folket i Aleppo är kända för att älska livet. Nu skrev någon att det bara luktar bränt kött och blod där. Det är en fruktansvärd chock, så overkligt och svårt att ta in, säger AlHaj.

Oroliga

Nu bor Nadia AlHaj sedan 25 år tillbaka i Sverige där hon är ordförande för Föreningen Syrien Sverige, som är kritisk till Assadregimen. Den senaste tiden har fler syrier än vanligt kontaktat organisationen och uppmanat den att organisera evenemang till stöd för östra Aleppo, som utsätts för de värsta bombningarna sedan inbördeskriget inleddes för över fem år sedan.

44-åriga Abdulnaser Kallos har kontakt med vänner i Aleppo över telefon. Hans eget hem i Duma utanför Damaskus har förstörts och nu försöker han bygga upp ett nytt liv i Stockholmsförorten Vårberg. Men situationen i Syrien gör det svårt för honom att koncentrera sig.

– Jag är så ledsen. Ryssland och regimen förstör allt. Det gör mig väldigt bekymrad, och arg! Jag kan inte äta ordentligt, inte sova, inte fokusera på mina studier i svenska, säger han i samband med en manifestation som Föreningen Syrien Sverige anordnar i Stockholm.

På ett flyktingboende i Guö utanför Karlshamn bor ett 30-tal syrier. En av dem är den grafiska designern Moustafa Jano som uppmärksammats för sina digitala fotomontage från krigets Syrien. Han har själv flytt från Aleppo - och tvingas nu se sin hemstad gå under på tv.

– Här på boendet diskuterar vi det som händer varje dag, varje kväll, hela tiden. Vi pratar om det för mycket. Vi kan ju inte göra någonting. Vi befinner oss här i Sverige, så väldigt långt borta, säger han.

– Ibland kan jag inte ens titta på nyheterna, det går bara inte.

En annan planet

Kvar i Aleppo har Moustafa Jano flera bröder och vänner, som bor i både de områden som kontrolleras av regimen och av oppositionen. Han berättar att de boende i östra Aleppo nu beskriver Syrien som en annan planet. En plats som inte längre hör till jorden.

– Världen ser på, men ingen gör något. Det går inte att föreställa sig vad som pågår. Syrier i östra Aleppo pratar om det som domedagen och frågar sig: Var är mänskligheten? Var finns FN? Hur kan ni låta det här hända oss?

TT

Följ ämnen i artikeln