Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Trappar upp kampen mot trängselkaos

Publicerad 2016-06-15

Storbritannien. Bråttom till jobbet, trångt på tunnelbanan och snabba kliv uppför rulltrappan för att hinna i tid. Känns det igen? I London uppmanas nu pendlare att stå still i rulltrappan i ett försök att snabba på det hela.

Det kaos som lätt uppstår när många människor på en och samma gång försöker att ta sig framåt känns kanske som en allt för välbekant situation för den som rört sig i kollektivtrafiken under rusningstid i större städer. Det är något som man nu försöker råda bot på i den brittiska huvudstaden.

Sedan april pågår ett halvårslångt försök på tunnelbanestationen Holborn, där människor - i strid med den seglivade brittiska traditionen att gå till vänster - uppmuntras att stå still, sida vid sida, i rulltrapporna och bara följa med.

– Det här är verkligen "anarchy in the UK". Försöket har varit väldigt omtvistat, det är ju nästan en brittisk institution att man ska gå på vänster sida, säger Londonbon Sandy Errestad till TT.

Spar plats

Omkring 56 miljoner människor passerar Holborn, en av Londons mest trafikerade stationer, varje år. Tanken bakom experimentet är att om rulltrappan helt fylls av människor kommer den att rymma fler än om den vänstra sidan hålls fri för dem som vill ta trappen i stora kliv.

Taktiken testades under en kortare period på Holborn förra året. Då rymdes under rusningstid 16 220 människor i de över 20 meter långa rulltrapporna, att jämföra med 12 745 under vanliga förhållanden, enligt BBC.

Den amerikanska tidningen The New York Times har pratat med flera stressade personer i rulltrappan på stationen. Och alla var långt ifrån nöjda med det pågående försöket. Beth Forrester ser sin dagliga bestigning av rulltrappan som en chans till träning.

– Jag går alltid. Jag får alltid ihop mina steg, säger hon.

"Dumt att stå still"

Andrew Brenner stod still när tidningen fångade honom för en kommentar. Men det var ett undantag.

– Normalt sett så går jag. Det verkar så dumt att bara stå där, konstaterar han.

En som däremot tycks hålla med gänget bakom försöket att bringa ordning i rulltrappekaoset (operatören TFL) är Martin Dearden. Han väljer alltid att stå kvar medan rulltrappan gör jobbet.

– Det är så mycket folk. Jag tror att i slutändan så kommer människor ut snabbare så här, säger han till The New York Times.

TT

Följ ämnen i artikeln