Frostigt mellan EU och Schweiz

Publicerad 2014-02-10

Bryssel. EU kommer inte att acceptera att Schweiz inför kvoter för EU-medborgare.

Folkomröstningen i Schweiz skakar nu om relationen till EU. Det det finns också en oro för att invandrarfientliga röster ska få ett ännu större genomslag.

Gårdagens folkomröstning som med hårfin marginal gav stöd för att begränsa invandringen från EU-länder väcker irritation i Bryssel. Än så länge har den schweiziska regeringen inte talat om hur den tänker sig att omvandla folkomröstningsresultatet i konkret lag, så än så länge avvaktar EU-kommissionen.

Men en hög EU-källa gör klart att skulle Schweiz faktiskt införa kvoter, så vore det helt oacceptabelt och det skulle få allvarliga konsekvenser. Att sätta sig ned och förhandla om kvoter med schweizarna finns inte på kartan.

Kvoter är ett brott mot den fria rörligheten för människor, som är en av de fyra grundbultarna i hur EU:s inre marknad fungerar. De andra tre är fri rörlighet för kapital, varor och tjänster.

– Att bara bryta loss en del och tro att allt är som vanligt i de andra delarna kommer inte att gå, säger EU-kommissionär Cecilia Malmström till TT.

Runt en miljon EU-medborgare arbetar i Schweiz, samtidigt som 430 000 schweizare arbetar i något EU-land. Deras vardag kan försvåras väsentligt om restriktioner införs.

Om Brysselbyråkraterna blev besvikna och bekymrade över resultatet, så jublade högerpopulistiska partier med minskad invandring på agendan desto mer.

– Det här är underbara nyheter för nationell suveränitet och frihetsälskare i hela Europa, sade EU-parlamentarikern Nigel Farage, ledare för brittiska UK Independence Party (UKIP).

Franska extremhögerpartiet Nationella fronten manade genast till "stopp för massinvandring" också i Frankrike.

Redan före helgens folkomröstning har diskussionen om att inskränka människors fria rörlighet funnits i EU och högerpopulistiska, EU- och invandringskritiska partier har medvind i opinionen på många håll. Med bara några månader kvar till EU-parlamentsvalet finns en oro att dessa röster nu ska få ännu större genomslag.

– Det är inte bara Schweiz som har den här diskussionen. Det är alldeles för många länder. Det finns just nu röster i Sverige som misstänkliggör och pekar ut rörligheten som ett problem, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som anser att Schweiz inte ska få plocka russinen ur kakan.

Utrikesminister Carl Bildt (M) tonar ned betydelsen av folkomröstningen, även om han tycker att resultatet är "illavarslande".

– Vi vet inte vad detta kommer att leda till. Den schweiziska regeringen har tre år på sig att formulera vad detta innebär, om jag förstått rätt, och sedan får kommissionen ta ställning till det. Vi är inte där än, sade Bildt till journalister när han anlände till utrikesministermötet i Bryssel.

Han är inte direkt orolig för att högerpopulistiska partier i EU nu får vatten på sin kvarn och att invandringsfientliga vindar kommer att smitta av sig på EU-debatten.

– Schweiz är väl inte något smittsamt ställe, säger Bildt.

TT