Reinfeldt gratulerar Obama
Publicerad 2012-11-07
Stockholm. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gratulerar Barack Obama till segern i det amerikanska presidentvalet, och säger att Obama nu kan vara mer aktiv i utrikespolitiken. Även Stefan Löfven (S) gläds åt valresultatet i USA.
– Först vill jag gratulera Barack Obama till omvalet och till att demokraterna ser ut att behålla majoriteten i senaten, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) som följt nattens rösträkning i USA.
– Men den verklighet som han vaknar upp till är USA som har stora ekonomiska underskott, säger han till TT.
Reinfeldt framhåller att Obama, som omvald president, nu kan vara mer aktiv i utrikespolitiken, exempelvis när det gäller krisen i Syrien.
Även från Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven är tongångarna positiva.
– Jag är jätteglad och nu kan Demokraterna se fram emot ett riktigt roligt party, säger Löfven om Barack Obamas valseger.
TT: Vad tror du att valresutatet får för betydelse för Sverige?
– Jag tror att Obama har större möjligheter att få igång USA:s ekonomi på riktigt, och det får betydelse för Europa och för Sverige, säger Löfven.
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson skriver i en kommentar att "det är ett glädjande besked" att Obama vunnit valet i USA.
"Barack Obama står för en modernare syn inom frågor som kvinnors rättigheter, migration och säkerhetspolitik. Han är en bättre företrädare för det mångfaldssamhälle som USA är i dag," skriver Romson.
Hon är däremot kritisk till att Obama hittills inte tillräckligt prioriterat miljö- och klimatfrågorna.
Obamas framgångsrika kampanjarbete är en av de faktorer som varit helt avgörande för att han skulle ta hem segern, säger Eric Sundström, chefredaktör för Dagens Arena.
– Obamakampanjen har mycket skickligt byggt vidare på det man gjorde 2008. Att använda alla möjligheter som tekniken ger för att kontakta väljare kombinerat med att få ut människor som knackar dörr. Obamakampanjen har hävdat att de har kontaktat 40 procent av väljarna i USA och det är naturligtvis en väldigt hög siffra, säger Sundström.
Utan oket att försöka bli omvald tror dessutom Sundström att Obama kommer att ta sig an fler frågor som är politiskt känsliga.
– Jag har noterat att han i många intervjuer pratat mycket om olika klimatfrågor. Det tror jag är en fråga som Obama brinner för men som han vet inte är en valvinnare.
Obama är den första presidenten att bli omvald med en arbetslöshet på över åtta procent sedan andra världskriget. Republikanen och pr-konsulten Billy McCormac tycker att Obama har varit skicklig på att skylla ifrån sig det ekonomiska ansvaret på föregångaren George W Bush. Men stora utmaningar väntar, påpekar han:
– Obamas smekmånad kommer inte att bli långvarig. Jag hoppas att han drar slutsatsen att han inte har lyckats visa ledarskap under de här fyra åren. USA har bara blivit mer splittrat.
Viktigt för Romneys fall tror McCormac var att han i alltför hög utsträckning försökte tillfredsställa olika fraktioner inom det republikanska partiet.
– Från ett valstrategiskt perspektiv vågade inte Romney vara sig själv.
TT