Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Upprört om vapenvilan efter attack

Publicerad 2016-09-20

Syrien. Vreden och frustrationen hos världssamfundet är stor efter att en hjälpkonvoj bombats i Syrien. Nu skjuts fortsatta hjälpsändningar på framtiden.

Trots turbulensen slår USA:s utrikesminister John Kerry fast att den syriska vapenvilan "inte är död".

Hjälpkonvojer till fyra syriska städer senareläggs efter måndagens attack då minst 18 lastbilar skadades utanför Aleppo. Enligt ryska försvarsdepartementet är varken Ryssland eller Syrien är skyldigt; endast rebeller hade tillgång till fullständig information om var konvojen befann sig, hävdar ryssarna.

I stället säger sig Ryssland vara berett att arbeta för att vapenvilan förverkligas.

– Man kan inte bara kasta bort allt som vi har uppnått under året, sade en företrädare för den ryska sidan när Internationella stödgruppen för Syrien (ISSG) sammanträdde i New York på tisdagen.

Samtidigt insisterade John Kerry på att vapenvilan lever. Han fick medhåll av FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura, som dock tillstod att den är "hotad och allvarligt angripen". Förhandlingarna med de inblandade parterna fortsätter enligt Kerry senare i veckan.

"Ett flagrant brott"

Internationella rödakorskommitténs chef Peter Maurer kallar konvojbombningen ett flagrant brott mot internationell humanitär rätt - och syriska Röda Halvmånen, som distribuerar större delen av hjälpen i Syrien, ställer in allt arbete i Aleppoprovinsen i tre dagar i protest.

FN återupptar hjälpsändningarna i Syrien först när organisationen kan lita på att lastbilskonvojerna inte utsätts för nya bombningar, enligt Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i landet.

– Det har tidigare skett många förfärliga angrepp på sjukhus, skolor och hjälparbetare, men nu har man nått en ny bottennivå, säger han till TT.

Syriske oppositionsledaren Riad Hijab slår fast att det var ryska och syriska plan som bombade hjälpkonvojen, medan USA säger att ingen av alliansstaterna låg bakom angreppet.

– Det var verkligen inte koalitionen som attackerade från luften, och det ser ut som ett luftangrepp, säger John Thomas, talesman för det amerikanska militära högkvarteret.

Dödssiffran efter bombningen är oklar, men enligt Röda Korset kan omkring 20 civila kan ha dödats.

Wallström upprörd

Sveriges utrikesminister Margot Wallström fördömer attacken i skarpa ordalag.

– Att ett stort antal lastbilskonvojer fulla med mat och förnödenheter till nödlidande syrier inte kommer fram är mycket allvarligt, säger hon upprört till TT:s utsända i FN-skrapan i New York.

TT: Vilka anser du är de ansvariga?

– Det diskuteras här om det är den syriska regimen, Ryssland eller oppositionen - eller vilka det nu kan vara som bär ansvaret. Oavsett vem så måste de ställas inför rätta, säger utrikesministern som betonar att hon inte vill peka ut någon som ansvarig.

Däremot konstaterar Wallström att det inte är alla som har tillgång till den typen av vapen och artilleri som användes vid dådet.

Damaskus meddelade i måndags att vapenvilan i landet är över på grund av att olika terrorgrupper inte har följt överenskommelsen "i någon del". Efter beskedet rapporterades om tiotals nya flygräder med fler än 30 civila dödsoffer.

TT

Följ ämnen i artikeln