Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

EU oroas och kritiserar gripanden

Publicerad 2016-11-04

Turkiet. Extremt oroande, anser EU om de senaste gripandena av oppositionella politiker i Turkiet.

Både Sverige och Tyskland markerade mot Turkiet genom att kalla upp landets ambassadörer.

Gripandet av partiledarna för det prokurdiska oppositionspartiet HDP tillsammans med flera parlamentariker har utlöst diplomatiska reaktioner i EU.

Turkiets ambassadör i Stockholm blev uppkallad till utrikesdepartementet (UD) på fredagen, precis som landets chargé d'affaires i Berlin fick besöka det tyska utrikesdepartementet. Ett sätt för de svenska och tyska regeringarna att formellt ge uttryck för den oro de känner för vad som sker i Turkiet just nu.

Kan stärka motsättningar

Utrikesminister Margot Wallström (S) tycker inte att gripandena kan ses som en isolerad händelse, utan tvärtom som en fortsättning på en längre tid av åtgärder mot HDP-företrädare.

"Vi förväntar oss att dessa folkvalda företrädare släpps. Arresteringarna riskerar att underblåsa de redan existerande motsättningarna i landet", skriver Wallström i en kommentar.

Även EU:s utrikeschef Federica Mogherini är oroad över situationen. I ett uttalande tillsammans med EU-kommissionär Johannes Hahn, som ansvarar för Turkiets medlemskapsförhandlingar med EU, trycker hon på att det handlar om demokratiskt valda personer som har gripits. De båda säger att det är legitimt att försvara sig mot den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK.

– Men sådana åtgärder får aldrig underminera grundläggande, demokratiska principer, säger de båda.

"Illavarslande"

Margot Wallström tar också upp gripanden av andra turkiska oppositionella och företrädare för medier, nu senast av chefredaktören för tidningen Cumhuriyet.

"Fri media och opposition är förutsättningar för ett pluralistiskt demokratiskt samhälle. Att dessa grupper attackeras är därför illavarslande", skriver Wallström.

EU:s relationer med Turkiet har varit ansträngda en längre tid, men situationen har förvärrats av att president Recep Tayyip Erdogan slagit ned så hårt mot oppositionella i efterdyningarna av den misslyckade kuppen i somras.

I vågskålen ligger också att EU och Turkiet har en överenskommelse om att Turkiet ska ta tillbaka flyktingar från Grekland. I gengäld har EU bland annat lovat ekonomiskt stöd till syriska flyktingar i Turkiet och att lätta på visumreglerna för turkar.

TT-AFP

Följ ämnen i artikeln