Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Hbtq-aktivister i USA: Vi räknas inte

Publicerad 2017-05-21

USA. Hbtq-aktivister i USA rasar mot Donald Trumps regering sedan det framkommit att frågor om en persons sexuella identitet ska utelämnas i nästa folkräkning 2020.

– Genom att inte räkna oss kan Trump bete sig som om vi inte finns, säger en ilsken Michael Slaymaker, ordförande i organisationen Orlando Youth Alliance som stödjer unga hbtq-personer, på telefon från Orlando i Florida.

– Och detta trots att han i januari sa att han skulle lämna hbtq-personer i fred.

Togs bort

Skälet till Slaymakers upprördhet är att det inom USA:s statsapparat under en tid funnits planer på att ta med frågor om sexuell läggning och könsidentitet i folkräkningen 2020. När statistikmyndigheten The Census Bureau i mars för kongressen presenterade ett utkast på de 51 planerade frågorna fanns den med. Både hälsodepartementet och bostads- och stadsplaneringsdepartementet uppges specifikt ha bett statistikmyndigheten att ta med frågan.

Men i det slutgiltiga frågebatteriet var den borttagen, rapporterar bland andra den politiska webbtidningen The Hill.

Reaktionerna från medborgarrätts- och hbtq-grupper har inte låtit vänta på sig. Organisationen National LGBTQ Task Forces medarbetare Meghan Maury säger till radiokanalen NPR att hon ser ett större mönster hos Trumps styre, och att frågor om sexuell identitet utelämnats i flera andra federala undersökningar. Human Rights Campaign har gått till domstol för att få ut korrespondens mellan Trumpregeringen och The Census Bureau i frågan.

Vill inte skylta

Boris Dittrich, advokat och chef för hbtq-frågor på den globala människorättsorganisationen Human Rights Watch, säger till TT att han förstår ilskan. Men nederländske Dittrich, som varit parlamentsledamot och som låg bakom att Nederländerna som första land i världen legaliserade samkönade äktenskap 2001, förstår också dem som inte vill skylta med sin könsidentitet.

– Det finns människor som inte är bekväma med att andra känner till deras sexuella identitet, ofta med referens till Europas historia. Man vet aldrig vad som händer i framtiden.

Dittrich har bott i USA i sex år och han säger att Trumps företrädare Barack Obamas regering gjorde mycket för hbtq-personer. Under hans tid blev det lagligt för homosexuella att gifta sig, utrikesminister Hillary Clinton höll ett uppmärksammat tal där hon sa att "hbtq-rättigheter är mänskliga rättigheter" och Obamastyret uppmanade landets ambassadörer att stödja hbtq-aktivister världen över. Donald Trump har varken gått emot eller uttalat stöd för gruppen, och valet av honom blev något av en väckarklocka.

Slåss för frigörelse

– Det blev en påminnelse om att vi måste slåss för våra rättigheter och vår frigörelse varje dag. Något av det sorgligaste med Trumps tillträde var att se hur informationen om hbtq-personers rättigheter försvann från Vita husets hemsida, säger Dittrich.

TT: Är det vanligt globalt att frågor om sexuell identitet förekommer i en folkräkning?

– Nej. Det finns säkert länder i Västeuropa som har med frågan, men i 73 av världens 193 länder är homosexualitet fortfarande kriminellt. I de länderna vill ju folk inte frivilligt avslöja sin sexuella identitet.

I Sverige förs inte statistik över sexuell identitet, eftersom det strider mot lagen om förbud mot behandling av känsliga personuppgifter, uppger Statistiska centralbyrån (SCB).

TT

Följ ämnen i artikeln