Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Spänt läge i Kirkuk

Publicerad 2017-10-15

Irak. Kurdiska styrkor vill inte gå med på krav från Iraks regering i Bagdad. Styrkorna stannar kvar i viktiga positioner.

Senast i natt ska de kurdiska styrkorna ha lämnat sina positioner enligt kraven. Men enligt Reuters har peshmergastyrkan inte gått med på att lämna en viktig position söder om Kirkuk, som skulle ha övergetts vid midnatt, lokal tid. Den kontrollerar bland annat tillträdet till en flygbas.

Det finns enligt Reuters inga rapporter om sammandrabbningar trots att tidsfristen löpt ut.

Tusentals militärer har de senaste dagarna samlats på båda sidor av gränsen kring den omstridda oljestaden, som har över en miljon invånare.

– Våra styrkor gör inga förflyttningar och inväntar order från generalstaben, sade en irakisk officer till nyhetsbyrån AFP:s utsända under lördagen.

Bepansrade fordon från irakiska armén och som bär med sig landets flagga har posterats längs en flodbank i södra utkanten av Kirkuk, uppgav en fotograf från AFP.

Krissamtal

Iraks president Fuad Masum, som själv är kurd, har hållit samtal med kurdiska ledare i Sulaymaniyya för att försöka lösa krisen.

Även USA försöker medla i den infekterade konflikten, enligt försvarsminister Jim Mattis.

– Alla måste fortsätta att fokusera på att besegra IS. Vi kan inte börja bekämpa varandra nu, sade Mattis på fredagen, enligt AFP.

Premiärminister Haider al-Abadi upprepade så sent som i går att "våra väpnade styrkor får inte och kommer inte attackera våra egna medborgare, oavsett om de är araber eller kurder".

Ställer ultimatum

Men enligt den kurdiska nyhetstjänsten Rudaw har Irak lämnat över en lista med sex krav, som bland annat innefattar att lämna över flygplatsen i Kirkuk, alla oljefält och låta den irakiska armén återta kontrollen över alla områden som man styrde innan IS intog stora delar av regionen 2014.

Spänningarna har ökat kraftigt efter det att kurderna röstat för självständighet för irakiska Kurdistan i en folkomröstning som Bagdad kallat olaglig. Omröstningen - som skapat extremt dålig stämning i regionen - genomfördes även i Kirkuk, som både Arbil och Bagdad gör anspråk på.

TT