Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Plastpåsar eftertraktat smuggelgods i Rwanda

Publicerad 2017-10-29

Rwanda. Rwanda har förklarat krig mot plastpåsar. Men nolltoleransen - som har välkomnats av omvärlden - innebär också en blomstrande svart marknad och smugglare som försöker gömma den förbjudna varan i sina underkläder.

– De är lika illa som droger.

Men gränsvakten Egide Mberabagabo talar inte om smuggelgods som guld eller diamanter. Han är en av flera gränsvakter vars huvudsakliga uppgift är att stoppa införseln av plastpåsar till Rwanda - och han berättar hur de ibland göms i en bh eller i ett par trosor för att undvika konfiskering.

– Värst är det med kvinnorna, det är inte så lätt att visitera dem, säger han till The New York Times.

Omfattande förbud

I en tid när många länder överväger att börja ta betalt för plastpåsar har Rwanda gått ett steg längre. Sedan 2008 är det - med vissa undantag för sjukhus och liknande - helt förbjudet att importera, producera, använda eller sälja dem i det östafrikanska landet.

Men plastpåsarna är fortfarande populära bland gatuförsäljare och på marknader.

– Ingen kund vill bära hem sombé (pulvriserade kassavablad) eller tomater i en papperspåse. Grönsakerna svettas och påsen löses upp, säger Beatrice Rukundo, som jobbar på en marknad i staden Gisenyi, till al-Jazira.

– Om inte vi ger ut plastpåsar kommer våra kunder handla någon annanstans.

Myndigheterna har de senaste åren ökat ansträngningarna för att förhindra att varan förs in illegalt från närliggande Kongo-Kinshasa, Tanzania, Uganda och Burundi.

Risk för fängelse

Och den som blir påkommen med plast kan vänta sig någon form av straff. Smugglare riskerar upp till ett halvårs fängelse medan det kan räcka med en skriftlig ursäkt för en butik som packar in sina bröd i cellofan. Men en chef för ett företag som tillverkar den förbjudna varan kan fängslas i upp till ett år.

Nolltoleransen verkar dock ha haft positiv effekt, eftersom Rwanda ses som ett av de renaste länderna i Afrika.

TT