Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Tvekamp om sydstatsväljare

Publicerad 2016-02-25

USA. Fattigdom, rasism och vapenfrågor är i fokus i South Carolina - liksom i flera delstater som går till val på den så kallade supertisdagen nästa vecka. Demokraten Hillary Clinton är favorit, men Bernie Sanders lockar många unga väljare.

Demokraternas primärval i South Carolina är det första i den amerikanska södern. Den som vinner här, i synnerhet bland den svarta minoriteten som utgör 28 procent av befolkningen, brukar ha stora framgångar i övriga sydstater.

– South Carolina lär kandidaterna att prata om sådant som är viktigt för minoriteter och de utsatta i samhället. Valet här har stor påverkan på supertisdagen, då flera sydstater och stater med stora minoritetsbefolkningar röstar, konstaterar Jamie Harrison, ordförande i Demokratiska partiet i South Carolina, för TT.

Orättvisor på agendan

Detta valår har debatten redan drivits åt vänster av den självutnämnde demokratiske socialisten Bernie Sanders. Frågor som fattigdom, korruption, storbankernas ställning och vapenlagar debatteras nationellt, vilket följs med stort intresse i South Carolina. Utöver det bryr sig väljarna här mycket om utbildning och plånboksfrågor, säger Harrison, som är den förste svarte delstatspartiordföranden inom Demokraterna.

– Stillastående löner och orättvisor, som att minoriteter får mindre betalt än andra, måste upp på agendan. Liksom kvaliteten på skolan i fattiga områden.

När det gäller den känsloladdade relationen mellan USA:s svarta befolkning och landets poliskår - och brott med rasistiska förtecken i stort - anser Harrison att både Sanders och Clinton lyft frågan på ett bra sätt.

– Och jag ser ingen större skillnad mellan dem i sakfrågan - till skillnad från Republikanerna som helt ignorerar ämnet.

Sanders "på riktigt"

Här, i den soliga och träsktäta delstaten som var centrum för USA:s slavhandel på 1700- och 1800-talen, har Hillary Clinton ett försprång i opinionsmätningarna. Sedan maken Bills presidenttid har familjen Clinton en god relation till USA:s svarta. Den förra utrikesministern har också betonat sin koppling till sittande Barack Obama, som är populär här.

Men många unga säger att de tilltalas av Vermontsenatorn Sanders budskap om rättvisa och ett starkare socialt skyddsnät.

Generationsskillnaden blir extra tydlig när TT möter väljarna Octavia och Yolanda Shine, mor och dotter, i köpcentret Citadel Mall utanför Charleston.

– Bernie låter mer "på riktigt", säger dottern som till vardags jobbar dubbla skift som sjuksköterska och kassörska.

– Han talar om sådant som har betydelse för mig, som utbildning och löner. Priserna går upp, men inte våra löner.

Vapen och rättvisa

Modern Yolanda har dock redan bestämt sig för Hillary Clinton. Hon talar om dennes erfarenhet, och att hon vill göra något åt alla skjutvapen. Hennes blick blir mörk.

– Jag hatar vapen. Min son sköts ihjäl för tre år sedan, när han var 21 år, och nu uppfostrar jag hans son. Det är alldeles för lätt att få tag på vapen. Hillary kan göra något åt det.

Den pensionerade kokerskan Deborah Thomas, som är på väg in för att handla, resonerar likadant.

– Hjärtat och hjärnan säger Hillary. Vi har haft en svart man, nu är det dags för en kvinna att leda landet. Hon kan skapa rättvisa.

TT:s utsända, Charleston

Följ ämnen i artikeln