Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Turkisk relation ger huvudvärk i EU

Publicerad 2016-09-02

EU. EU tassar försiktigt fram mot en normalisering av relationerna till Turkiet, trots många medlemsstaters kritik mot det hårdföra agerandet efter kuppförsöket i juli.

Men förhållandet är fortsatt ansträngt - och ordstriderna går vidare.

– Turkiet är en viktig partner. Vi måste klarlägga vad vi vill ha från Turkiet och med Turkiet och jag förväntar mig att vi efter morgondagens möte kommer att kunna förbättra, normalisera atmosfären mellan EU och Turkiet, sade Slovakiens utrikesminister Miroslav Lajcak på väg in till fredagens möte i Bratislava.

Turkiets agerande efter kuppen, med otaliga gripanden och varningar om eventuellt återinförande av dödsstraff, har väckt krav på att EU ska avbryta förhandlingarna om turkiskt medlemskap. Det vill dock inte EU:s utrikesministrar vara med om.

– Jag anser att medlemskapsprocessen är det bästa påtryckningssättet som EU har när vi vill ha inflytande på processer i kandidatländerna, sade Lajcak.

Strid om pengar

Relationen mellan EU-länderna och Turkiet är ändå tydligt ansträngda. President Recep Tayyip Erdogan eldade på från sitt håll under fredagen genom att i ett tal på hemmaplan fnysa åt att EU bara betalat ut 183 miljoner euro av de tre miljarder som utlovats i stöd till flyktingmottagandet i Turkiet.

En talesman för EU-kommissionen håller inte alls med i svar via e-post till TT och menar att EU faktiskt redan fördelat 2,2 miljarder euro. Samtidigt bekräftas dock att endast 183 miljoner betalats ut.

Danmarks utrikesminister Kristian Jensen kallar Erdogans utspel för "hård retorik", men betonar att parterna behöver varandra.

– Vi behöver Turkiet för att hantera migrationsfrågan. Men Turkiet behöver också oss. Om Erdogan ska kunna uppfylla den ekonomiska utveckling som han har lovat sina medborgare så behöver han ett EU som aktivt spelar med, sade Jensen i Bratislava.

"Nära dialog"

Även Sverige trycker på vikten av samarbete.

– Vi tycker att det är viktigt att vi har en nära dialog med Turkiet, att vi också har enade budskap från EU:s sida. Vi är väldigt måna om den demokratiska utvecklingen med fortsatta reformer, sade toppdiplomaten Anna-Karin Eneström, utrikesråd för politiska frågor, som vikarierade för en sjuk Margot Wallström (S) på fredagens möte i Bratislava.

Bratislava, TT:s korrespondent

Följ ämnen i artikeln