Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Republikaner stämmer Hillary Clinton

Publicerad 2016-03-09

USA. Republikanska partiet trappar upp den infekterade striden om Hillary Clintons e-post.

Nu har partiet gått till domstol för att försöka få ut mejlen, som Clinton lagrade på en privat e-postserver under sin tid som USA:s utrikesminister.

Ett antal utredningar om Clintons e-post pågår redan, bland annat undersöker den federala polisen FBI hanteringen. Clinton har själv sagt att hon valde en privat lösning eftersom hon inte ville gå omkring med två mobiltelefoner när hon chefade för USA:s UD i president Barack Obamas regering.

Hittills har det framkommit att några handlingar innehöll sekretessbelagda uppgifter och viss information borde eventuellt ha haft stämpeln "top secret", vilket är den högsta sekretessnivån i USA.

Inte så hemligt

Utrikesdepartementet, som offentliggjort en stor del av de tusentals Clintonmejlen, hävdar i strid med jurister inom underrättelsetjänster att den påstått topphemliga informationen är långt ifrån hemlig. I centrum för striden finns nämligen uppgifter om CIA-program som går ut på att spåra och döda misstänkta terrorister utomlands med hjälp av förarlösa flygplan, vilket har rapporterats om över hela världen i åtskilliga tidningar, tv-program och böcker.

I en kommentar skriver den konservativa tidningen Washington Posts Pulitzerbelönade politiska kommentator Ruth Marcus att det är högst osannolikt att Hillary Clinton kommer att bli åtalad för "Emailgate", som vissa medier på högerkanten väljer att kalla affären. De som bespetsar sig på eller darrar inför utsikten att Clinton ska släpas bort i handbojor i samband med att hon i sommar håller tacktal när hon accepterar Demokraternas nominering som partiets presidentkandidat kommer att bli besvikna, skriver Marcus och radar upp sakskäl som enligt henne talar emot ett åtal.

Trump & Co. eldar på

Republikanernas presidentaspiranter har under valrörelsen eldat på med högstämda anti-Clinton-ouvertyrer med variationer på temat att USA inte kan ha en överbefälhavare som vandrar mellan Vita huset och domstolsbyggnaden. Det är en av få frågor som det rått enighet om inom det republikanska fältet, där den kontroversielle affärsmannen Donald Trump ligger i vinnarhålet med flest segrar i delstaterna som hittills avverkats under primärvalssäsongen.

Clintonutmanaren, den oberoende Vermontsenatorn Bernie Sanders har avböjt att kommentera mejlaffären offentligt.

– Låt oss tala om sakfrågorna i stället, sade han i en av debatterna mot Clinton när en av moderatorerna drog upp affären.

TT

Följ ämnen i artikeln