Flygattacker mot IS i Syrien

Publicerad 2015-02-26

Syrien. Den USA-ledda koalitionen har genomfört flygattacker mot den extrema jihadistgruppen Islamiska staten, IS, i det område i nordöstra Syrien där gruppen genomfört en offensiv de senaste dagarna. Oron är stor bland assyrierna i Sverige som fortfarande väntar på besked om vad som hänt dem som förts bort.

– Här i Sverige är många panikslagna inför tanken på vad som hänt anhöriga och vänner, säger Afram Yakub ordförande för Assyriska föreningen i Sverige.

Han står i kontakt med flera personer i området.

– Det finns uppgifter om att några av de kidnappade ska ha tagits till al-Shaddadeh på berget Abdulaziz och att de ska dömas av en IS-domstol, men det är självklart omöjligt att veta hur sanna uppgifterna är.

Byar under IS-kontroll

Det är fortfarande oklart hur många som verkligen förts bort av IS från de 30-tal byar som drabbats, men de senaste uppgifterna från invånare i staden al-Hasakah tyder på att 274 assyrier ska ha tillfångatagits av jihadisterna. Enligt det Syriska människorättsobservatoriet handlar det om 220 personer.

Offensiven har också tvingat minst 5 000 assyrier och syrianer på flykt undan IS, enligt den assyriska nyhetsbyrån Aina.

Flygattackerna som koalitionen genomfört har riktats mot IS-mål nära det assyriska samhället Tel Tamr. Det finns ännu inga uppgifter om skadade eller döda. Minst 35 IS-män och 25 kurdiska samt assyriska stridande har dödats under de senaste dagarnas strider, skriver Reuters.

Folkmord enligt Wallström

Den svenska utrikesministern Margot Wallström benämner nu det som händer yazidier och assyrier i Syrien och Irak för folkmord. Och hon får medhåll av folkrättsprofessor emeritus Ove Bring:

– Det finns ingen annan benämning som passar än just folkmord. Det har med systematiken och uppsåtet att utplåna dessa två folk från regionen att göra, säger han.

Ny Syrienstrategi

På torsdagen fattade regeringen också beslut om inriktningen för nya biståndsstrategin för Syrien. Den kommer att omfatta upp till 1,7 miljarder kronor mellan perioden 2016 och 2020. Nu ska Sida att besluta i detalj hur stödet ska se ut.

– Vi måste kraftsamla för att inte människor ska fastna i ett vakuum. Det är inte bara en katastrof för den enskilda individen utan försvårar en framtida återuppbyggnad av Syrien, säger biståndsminister Isabella Lövin.

TT