Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Lättnad i Sverige efter dödsbesked

Publicerad 2011-05-02

Svenska politiker uttrycker lättnad efter beskedet att Usama bin Ladin dödats av amerikanska styrkor i Pakistan.

Säpo analyserar nu om bin Ladins död kan påverka hotbilden mot Sverige.

Utrikesminister Carl Bildt har kommenterat Usama bin Ladins död på nätverkssajten Twitter. "En värld utan Usama bin Ladin är en bättre värld. Hans hat var ett hot mot oss alla", skriver han.

– Att man har lyckats komma åt bin Ladin är ett bevis för hur kraftigt försvagat al-Qaidas globala nätverk är i dag. Det är sönderslaget, säger Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt.

Han framhåller att det hade varit önskvärt om bin Ladin hade kunnat gripas och ställas inför rätta.

– Vad jag förstår valde han och hans närmaste män att göra motstånd. Nu blev det så här, och det får man acceptera. Men det bästa hade givetvis varit att han ställts inför rätta, säger Juholt.

– Man ska komma ihåg att bin Ladin inte var någon religiös ledare. Han har mördat betydligt fler muslimer än kristna. Han var en ond ledare för ett ont terrornätverk, säger Håkan Juholt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt håller med om att det vore önskvärt om Usama bin Ladin ställts till svars, men konstaterar att bin Ladin i alla fall inte kan åstadkomma mer terror. Men risken är inte över.

– Det gör åtminstone att världen i en del kan andas ut, därför att han var terrorismens främsta företrädare och ideolog och kan åtminstone inte ytterligare bidra med terrorhandlingar. Samtidigt ska vi ju säga att terrorismen inte är borta eller inte fortsätter bara därför att dess främsta företrädare och ideolog har försvunnit, säger Reinfeldt till TT.

TT: Finns det risk för fler terrorattentat om han blir martyr?

– Det vill jag inte spekulera kring. Jag ser att flera påpekar att det initialt finns höjd säkerhetsrisk, men sett över några års tid har al-Qaida och Usama bin Ladin minskat i betydelse. Det finns ju annat i närtid som snarare väcker hopp - titta på den arabiska våren, trycket på reformer som ökar. Det är ju nu frihet som väldigt många muslimer i den arabiska världen ropar på, snarare än på jihad, säger Fredrik Reinfeldt.

Folkpartiledaren Jan Björklund ser bin Ladins död som ett stort framsteg för världssamfundet.

– Världens farligaste terrorist är borta från scenen, säger Björklund.

Att bin Ladin gick i fällan just den här våren då demokratirörelsen i arabvärlden är på frammarsch ser Björklund som betydelsefullt.

– Under lång tid har den islamistiska extremismen varit ett alternativ för unga kritiska oppositionella i arabvärlden. Nu försvagas extremismen samtidigt som demokratirörelsen stärkts. Sammantaget är det en väldigt positiv utveckling.

Säkerhetspolisens (Säpos) bedömning är att Usama bin Ladins död inte påverkar hotbilden mot Sverige eller svenska intressen i nuläget.

– Vår bedömning just nu är att hotet inte har ökat. Men vi följer mycket noga vad som händer och arbetar för att kunna göra en mer ingående analys, säger Anders Thornberg, tillförordnad chef för Säpo, till TT.

Främst är det nu amerikanska intressen i Sverige som står i fokus.

– Vi ser över skyddsåtgärder avseende amerikanska intressen i Sverige. Det gör vi tillsammans med amerikanska myndigheter och berörda polismyndigheter, säger Thornberg.

Han vill inte gå in närmare på vilken typ av åtgärder det rör sig om.

Den svenska styrkan i Mazar-i-Sharif kan ännu inte bedöma följderna.

"Det är ännu för tidigt att säga exakt vilka reaktioner som kommer att komma i vårt ansvarsområde här i norra Afghanistan. Informationen har till exempel inte nått ut i all afghansk media ännu", meddelar överstelöjtnant Peter Nilsson, stabschef, i en skriftlig kommentar.

al-Qaidaledarens död ska inte ännu ha föranlett någon särskild åtgärd, men Nilsson påpekar att beredskapen redan är på en hög nivå på grund av den hotbild som finns i Afghanistan sedan en tid tillbaka.

Den 1 april dödades sju FN-anställda, varav en svensk, i en attack mot ett FN-kontor i just Mazar-i-Sharif.