Nordkoreaexpert: Ett positivt avbrott
Publicerad 2018-01-09
Sydkorea/Nordkorea. Överenskommelsen om ett nordkoreanskt OS-deltagande är en viktig andningspaus i det spända läget på Koreahalvön.
Men pausen är antagligen tillfällig, enligt Niklas Swanström vid ISDP.
– De indikationer jag får från både Nord och Syd är att samtalen har varit väldigt positiva, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP). .
Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), tror att det först och främst handlar om signalpolitik. Han säger att det egentligen är ganska små steg, men att det ändå är första gången på länge som vi hör något positivt om relationen mellan Nord- och Sydkorea.
– Det har hela tiden varit ett tydligt budskap från Moon Jae-Ins administration att man vill närma sig Nord, säger han.
Överenskommelsen är något som båda sidor relativt enkelt har kunnat gå med på.
– Nordkorea har framförallt i sommar-OS deltagit gediget. Det är något som är viktigt i Nordkorea, att visa upp sina idrottare. Det är en del i propagandamaskinen, säger Swanström.
Test- och övningspaus
Swanström tror att vi under en tid kommer att se en paus både när det gäller tester inom det nordkoreanska robot- och kärnvapenprogrammet och sydkoreanska övningar med USA.
– Förr eller senare måste du återuppta övningarna i någon form, men man behöver kanske inte göra det i den mest aggressiva formen säger Niklas Swanström.
Konflikten mellan Nord- och Sydkorea är oerhört problematisk och sidorna står långt i från varandra. Dessutom är fler länder inblandade.
– Den här överenskommelsen sätter Donald Trump på en åskådarplats, och det tror jag inte han är helt nöjd med, säger Swanström.
Jerker Hellström menar att överenskommelsen är en påminnelse om att Sydkorea har en självständig politik gentemot Nordkorea, även om de är USA:s allierade. Och att USA, som har intresse av att bli kvar i området, inte nödvändigtvis ser samtalen som något positivt.
– Det är så pass begränsade öppningar som sker nu så jag tror inte att det är någon större oro i USA. Den egentliga oron är att samtalen kommer att fortsätta vara förutsättningslösa, det vill säga att man inte ställer krav på Nordkorea, säger han.
Enligt Hellström finns det från kinesiskt håll en långsiktig förhoppning om att Koreaproblematiken ska leda till att USA inte har någon roll att spela i regionen längre.
Framtida förhandlingar oroar
Det Niklas Swanström oroar sig för är nästa steg i förhandlingarna, om det blir några. Nordkorea kommer enligt honom kräva att sanktioner lyfts och att landet accepteras som en kärnvapenstat, något som omvärlden kommer att ha svårt att acceptera. Trots det tycker han att man kan tillåta sig att vara försiktigt positiv.
– Man ska vara tydlig med att vi har ett temporärt lugn och en möjlighet att hantera situationen. Men man ska inte tro att det automatiskt kommer att leda till en långsiktigt stabil fred, säger Swanström.
– Från sydkoreanskt håll handlar det främst om avspänning och uppbyggnad av förtroendet mellan Nord och Syd. Man ser en väldigt lång process med små steg i rätt riktning, säger Jerker Hellström.
TT