Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Wallström: Fullständigt oacceptabelt

Publicerad 2017-01-07

USA. Ryske presidenten Vladimir Putin gav order om att påverka det amerikanska presidentvalet för att förbättra Donald Trumps chanser att vinna.

Utrikesminister Margot Wallström ser "oerhört allvarligt" på uppgifterna.

Den ryska kampanjens syfte var inledningsvis att skada Demokraternas Hillary Clintons möjligheter att vinna valet. Senare stöddes Republikanernas Donald Trump, när det stod klart att han hade möjlighet att vinna. Det fastslår de amerikanska underrättelsetjänsterna CIA, FBI och NSA i en rapport som offentliggjordes på fredagen.

Dessförinnan hade den blivande presidenten mött organisationernas chefer och underrättats om rapporten. Trump tillstod efteråt att ryska och kinesiska cyberattacker skadat amerikanska institutioner och partier - men han tillbakavisade att något sådant skulle ha påverkat valutgången. Han ville heller inte peka ut Ryssland som enda tänkbara land bakom attackerna.

"Demokrater oaktsamma"

I stället twittrade Trump natten mot lördagen och beskyllde Demokraterna för "grav oaktsamhet" då partiets servrar hackats.

I underrättelsetjänsternas rapport heter det bland annat att "Putin och den ryska regeringen försökte förbättra tillträdande president Trumps vinstchanser genom att - då det var möjligt - svartmåla utrikesminister Hillary Clinton och inför allmänheten framställa henne som sämre än Trump.

Svenska regeringen tar rapporten på största allvar enligt Margot Wallström (S).

"Attacker på ett lands demokratiska processer är fullständigt oacceptabla. Vi måste vara vaksamma och arbeta för internationella regelverk och kontrollsystem", skriver hon i en kommentar.

Rysk underrättelsetjänst förmodas ha använt mellanled som Wikileaks och DC Leaks för att offentliggöra e-post från Demokraternas högsta partiorgan och andra höga företrädare för partiet. Kampanjen för att underminera det amerikanska presidentvalet inbegrep utöver rena hackerattacker betalda Facebook-användare och statligt ägda ryska medier.

Republikanerna också drabbade

Cyberattacker riktades mot både Demokraterna och Republikanerna, men det som Ryssland kom över från republikanskt håll avslöjades inte i samma utsträckning. Några försök att påverka själva röstningssystemet har inte uppdagats enligt rapporten.

Trump planerar att 90 dagar efter makttillträdet den 20 januari utse en grupp som ska ta fram en plan för att bekämpa cyberattacker.

TT

Följ ämnen i artikeln