Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Vånda för franska väljare utan "rätt" kandidat

Publicerad 2017-05-07

Frankrike. Första vändan fanns det elva att välja mellan, nu är det bara Emmanuel Macron och Marine Le Pen kvar. Men det har gjort det ännu svårare, för en del väljare "omöjligt", att ens gå och rösta fram en ny fransk president.

– Jag har funderat, men det blir ett tomt kuvert från mig, säger Isabelle Le Gal, boende i västra Paris.

Hon är politiskt intresserad, i färd med att kandidera för ett nytt, lokalt parti, i parlamentsvalet i juni som vill få upp miljöfrågor på agendan igen. I första omgången av presidentvalet den 23 april röstade hon på den som kom fyra: yttervänsterns Jean-Luc Mélenchon.

Macron marionett

Nationella Frontens Marine Le Pen kan hon absolut inte tänka sig att rösta på (bara cirka 5 procent av Parisborna gjorde det i första omgången jämfört med över 21 procent i landet). Mittenliberalen Macron går inte heller.

– Marine Le Pen hade rätt i det hon sade om Macron, han är en marionett för storfinansen, säger Isabelle Le Gal.

För 15 år sedan gick Jean-Marie Le Pen, Nationella frontens grundare och pappa till Marine, helt otippat vidare till andra omgången i presidentvalet. Där fick han dock se sig slagen av högerns Jacques Chirac när de allra flesta andra politiska krafter, från vänster till höger, röstade för Chirac och gav honom segern med procentsiffrorna 82-18 mot pappa Le Pen. Ropen har skallat till samma mobilisering nu, men väljarna verkar inte lika intresserade.

Inte igen

– Jag lydde uppmaningen 2002 men inget har hänt på 15 år som skulle få mig att göra det igen. Vem av de två jag än skulle välja skulle jag bedra mig själv, säger Julien Andreani, i sällskap med brodern Baptiste Andreani och Coralie Triquet i Yerres utanför Paris.

De är uppväxta i södra Frankrike och fortfarande registrerade för att rösta där, vilket gör att de inte kan rösta i dag i Parisområdet. Men bröderna är säkra på att de hade avstått. Coralie Triquet säger att Macrons tal om flexibilitet på arbetsmarknaden, att lätta på reglerna för att anställa och säga upp, oroar.

Julien Andreani tycker att Front National har tagit tag i en del ämnen som vänstern borde ha gjort, som att stå upp för värderingar, franska jobb och en invandringspolitik som bjuder in människor utan att ha öppna dörrar.

Mindre dålig

Hassen, receptionist, bor en timme från Paris med fru och barn och hade Jean-Luc Mélenchon som sin kandidat. Nu blir det Macron, inte för att han är särskilt lockande, men ett mindre dåligt alternativ. Hassen säger att Le Pen har skrämt upp med sina krav på att Frankrike ska lämna euron.

– Macron kanske kan göra något för företagen, säger han.

Theodos Jordanidis rotar runt i bokhögar i sitt antikvariat och förklarar att han gärna hade sett den förre premiärministern François Fillon, som låg bra till innan han drogs ned av misstankar om korruption. Fillon åkte ut i första vändan. Nu ska han rösta för Frankrike, på Macron, säger han.

– Det är bra att han är ung, säger Jordanidis.

Men det är inte en röst mot Nationella fronten, även om han har svårt att förlika sig med Marine Le Pen, säger han.

– Det är bra att de finns, så att de andra har något att samlas mot.

TT:s utsände, Paris

Följ ämnen i artikeln