Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Syriens regim tjänar på fortsatt krig

Publicerad 2016-12-22

Syrien. Först tar vi Aleppo - men sedan då? För Bashar al-Assads regim är krig mer lönsamt än fred, vilket bäddar för fortsatt blodspillan i Syrien, enligt en expert.

Aleppos fall är en stor seger för Bashar al-Assads regim och dess allierade Iran och Ryssland. Sedan ryska styrkor för över ett år sedan klev in på spelplanen har rebellerna tryckts tillbaka och alla större städer är nu i händerna på Damaskus.

Den väpnade oppositionen fortsätter att kontrollera stora delar av nordvästra Syrien, landsbygdsområden i söder och en del fickor kring huvudstaden och i närheten av Homs. Det är dock territorium utan större strategiskt värde och därmed svaga förhandlingskort.

– I en tid då ingen direkt politisk process pågår lämnar regimen litet utrymme för krav på att den måste dela med sig av makten, eftersom den kan hävda att den kontrollerar det mesta av Syrien och dess befolkning, säger Yezid Sayigh, analytiker på tankesmedjan Carnegies Mellanösterncenter i Beirut.

Mera blod

Bashar al-Assad har lovat att ta tillbaka alla områden som han förlorat, vilket bäddar för ett fortsatt blodbad. Presidenten har beskrivit Aleppo som en språngbräda och så fort armén kan gå vidare kommer den enligt honom att fokusera på Idlibprovinsen, nära gränsen mot Turkiet.

En mängd parter är inblandade i konflikten på marken. Terrorstämplade IS finns i stora delar av östra Syrien, och bekämpas av USA-stödda kurdiska styrkor, som kontrollerar ett område i nordost som al-Assad vill ha tillbaka. Turkisk trupp och allierade rebeller har tagit över ett gränsområde i norr.

– Det här är en regim som aldrig har velat kompromissa om makten, och därför kommer den aldrig att sluta strida för hela landet. Bashar al-Assad skulle få problem om han efter ett så förödande krig accepterar något mindre än hela Syrien, säger Yezid Sayigh.

Tjänar på krig

Regimen är dock oerhört svår pressad, dels på grund av kriget men också av de ekonomiska problem som följt i dess spår. Regeringsarmén har krympt till en skugga av sitt forna jag.

Ironiskt nog har Bashar al-Assad troligtvis mer att tjäna på krig än fred.

– Det är enklare för honom att samla ihop pengar, resurser och stöd från Ryssland och Iran om det finns ett krig att utkämpa. För tillfället stödjer de regimen helhjärtat, men jag tror inte att de har samma möjlighet att göra det i fredstid när det är dags att bygga upp Syrien.

– Assadregimen kommer att behöva konstant stöd från någon utomstående, men det är inte klart vem det skulle vara.

Jihadister styr

I Idlib är motståndet starkt islamistiskt. Jabhat Fatah al-Sham, tidigare känd som al-Qaidakopplade al-Nusrafronten, styr stora delar av provinsen tillsammans med mer moderata jihadister i Ahrar al-Sham.

De mer moderata rebellstyrkorna är beroende av utländskt stöd, men med tveksamma kopplingar till jihadistgrupper och med mycket små utsikter till regimförändring kan deras uppbackare se små anledningar till fortsatt hjälp.

– Oppositionen är på defensiven. De börjar få slut på mankraft, men kommer inte att ge upp direkt. Vi har nog åtminstone ett-två år av fortsatt krig framför oss, säger Sayigh.

TT

Följ ämnen i artikeln