Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Stor förvirring i flyktingläger

Publicerad 2016-04-04

Flyktingkrisen. Under till synes lugna former skeppades drygt 200 migranter från de grekiska öarna Lesbos och Chios till Turkiet, när det hårt kritiserade flyktingavtalet började verkställas. Men kritiska röster hörs både mot uppgörelsen och mot slutna flyktingläger.

– Jag var nere i hamnen när de skulle skickas i väg, men vi fick inte träffa någon av dem som deporterades. Också i Turkiet har våra förfrågningar avslagits, berättar Eva Cossé, som arbetar för människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW), på telefon från ön Lesbos.

– Internationella observatörer borde följa verkställandet av flyktingavtalet.

Under bar himmel

Även FN:s flyktingorgan UNHCR har varnat för uppgörelsen mellan EU och Turkiet, och människorättsorganisationen Amnesty International har beskrivit avtalet som "ett historiskt nederlag för mänskliga rättigheter". Kort efter deporteringen försökte Eva Cossé intervjua människor på flykt genom staketen till det område, den "hot spot", där migranter hålls på Lesbos.

Innan polisen tvingade bort henne talade hon med två ansträngda syrier.

– De har försökt hitta ett tält att bo i men inte lyckats, som många familjer sover de nu under bar himmel inne i lägret. Och förvirringen är stor, de säger att de fått veta att de måste söka asyl i Grekland om de vill undvika att deporteras, trots att de anlände innan avtalet trädde i kraft.

En för en

Det var på måndagen som EU:s omtvistade avtal med Turkiet, som syftar till att minska flyktingströmmen över Medelhavet, började verkställas. Enligt det ska i princip alla migranter och flyktingar som anländer irreguljärt till Grekland föras tillbaka till Turkiet, såvida de inte anses ha särskilda skyddsskäl. För varje syrisk flykting som återförs ska en annan syrier direkt överföras till EU från något av de många flyktinglägren i Turkiet. Så skedde - flera syriska familjer, varav minst tio barn, landade i Hannover i Tyskland.

Enligt EU-kommissionen har 32 syrier förts eller är på väg till Tyskland och ytterligare 11 till Finland. En annan grupp ska komma till Nederländerna under tisdagen. Det var dock inte bara syrier som ingick i den första gruppen som, ackompanjerad av vissa protester och under övervakning av EU:s gränspolisorganisation Frontex, skeppades från Grekland till Dikili i Turkiet. De båtlasterna innehöll främst migranter från Pakistan och Bangladesh, enligt nyhetsbyrån AFP vars journalister inte heller fick komma nära passagerarna.

– I dag finns naturligtvis en viss diskrepans i siffrorna, eftersom det här är den första dagen med det nya systemet, förklarade EU-kommissionens talesman Margaritis Schinas på en presskonferens i Bryssel.

Vad tänka?

Viss oklarhet råder nu när det gäller situationen för migranter både i Grekland och i Turkiet. De senaste veckorna har Amnesty International publicerat rapporter som visar att afghanska och syriska flyktingar tvingats tillbaka till sina hemländer från Turkiet.

– Vi är väldigt bekymrade över vilket budskap det här sänder, säger Conor Fortune, talesperson för Amnesty International, till TT från hamnen på Lesbos.

– Vi är väldigt oroliga över tillståndet för syriska kvinnor och barn som befinner sig i förvar här på Lesbos. Vad ska de tänka, när de ser människor föras ombord på båtar mot Turkiet, varifrån de just flytt.

TT

Följ ämnen i artikeln