Ett år sedan Krim valde Ryssland
Uppdaterad 2019-07-01 | Publicerad 2015-03-16
Krim. Den hastigt organiserade folkomröstningen fördömdes av Väst, sågs som en triumf i Moskva och gav bränsle till konflikten i östra Ukraina.
För ett år sedan sägs 95,77 procent av Krimborna ha röstat för självständighet från Ukraina och en anslutning till Ryssland.
Tre dagars firande med konserter och tal är planerade i Krims huvudstad Simferopol. På onsdag, på dagen ett år efter det att Ryssland annekterade Krim, firas officiell helgdag. I Moskva hålls då en konsert nära Kreml på temat "Vi är tillsammans", skriver nyhetsbyrån AFP.
Skyller på USA
Det var dramatiska dagar som ledde fram till den omdebatterade folkomröstningen, därefter utropandet av självständighet, följt av ett erkännande från Ryssland och till sist anslutningen till "moderlandet". Utvecklingen skedde snabbt, klockor ställdes om till rysk tid och ryska pass började utfärdas bara dagar efter omröstningen - som fördömdes och avfärdades i beska ordalag i västvärlden.
I en ny rysk dokumentär berättar president Vladimir Putin att han var redo att höja landets kärnvapenberedskap för att skydda den rysktalande befolkningen på Krimhalvön, där den ryska Svartahavsflottan länge varit baserad. Putin skyller också massprotesterna - som ledde till att den proryske ukrainske presidenten Viktor Janukovytj avsattes i februari i fjol - på USA, skriver tidningen Russia Today.
Många har lämnat
I dag ligger många av Krims en gång så populära stränder tomma. Västvärldens sanktioner på grund av konflikten i Ukraina har slagit hårt mot turismen och investeringarna.
Kiev har stoppat tåg- och flygförbindelserna till halvön - vilket gör invånarna beroende av färjan till Ryssland. Ändå verkar många av de som bor kvar vara nöjda. En färsk opinionsmätning visar att 82 procent av invånarna är för anslutningen till Ryssland, enligt AFP. Dock har många av de unga Krimborna, och de som känner sig som ukrainare, lämnat Krim.
TT