Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Tar på sig ansvaret för valförlusten

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-03

Det blev en svidande valförlusten för Demokraterna i tisdagens mellanårsval.

Vid en presskonferens i Washington tog president Obama på sig ansvaret för det dåliga valresultatet.

– Allt för många amerikaner har inte upplevt att vi nått framgångar och har visat sin besvikelse, sade Obama.

När de flesta rösterna var räknade hade Republikanerna hämtat hem minst 59 platser och vunnit majoriteten i representanthuset. I senaten knappade Republikanerna in minst sex platser - men nådde inte majoritet.

I sitt tal markerade presidenten att han vill nå politisk konsensus och vill finna samarbetsformer med Republikanerna.

– De senaste två åren har vi tagit flera svåra beslut - inte minst för att undvika att hamna i en djup recession. Men många upplevde att vi trängde längre in i människors liv än vad de var vana vid, sade Obama vid presskonferensen.

– Kan Demokrater och Republikaner sätta sig ned tillsammans för att finna lösningar? Jag tror att vi kan det, undrade Obama retoriskt.

– Valresultatet visar att jag måste göra ett bättre jobb, precis som många andra i Washington måste göra.

Obama underströk att de viktigaste frågorna för USA är ekonomin och att skapa fler jobb.

– Vi hade ett stort underskott som jag fick ta över - och det har blivit större beroende på den ekonomiska krisen, sade presidenten som höll en eftertänksam och modest ton.

Han poängterade att han inte är beredd att skära ned på undervisning eller forskning samt att satsningar på renare energikällor även kommer att skapa jobb.

En av de frågor som anses ha kostat Demokraterna makten i representanthuset var den kontroversiella sjukförsäkringsreformen.

– Om Republikanerna har idéer hur vi kan förbättra sjukvårdssystemet, om de vill föreslå förändringar som skapar snabbare, mer effektiva reformer - då är jag beredd att överväga dessa idéer, sade Obama.

Mellanårsvalet brukar ses som startpunkten för kampanjerna inför presidentvalet om två år. Om Obama ska bli omvald måste han nu visa prov på både handlingskraft och förmåga att entusiasmera.

– Obama har mycket bra förutsättningar att bli omvald, men då måste han verkligen samarbeta med republikanerna, något han inte gjort hittills, säger Daniel Ogden, själv amerikan och lektor vid Uppsala universitet.

Det är inte ovanligt att kongressen går över till motståndarsidan vid ett mellanårsval, så skedde för Bush 2006 och Bill Clinton 1994. Men USA befinner sig i en ekonomisk svacka vars like inte setts sedan 1930-talet och det gör situationen unik.