Ny deadline för tvetydig katalansk ledare

Publicerad 2017-10-16

Spanien. Brevet med inbjudan till dialog från Carles Puigdemont faller inte Madrid i smaken. Kataloniens regionpresident får till på torsdag på sig att ge ett tydligare svar på om han utlyst självständighet eller inte.

Vid ett "ja" hotar drastiska åtgärder från regeringen.

Madrid hade krävt ett enkelt på frågan senast klockan 10 i dag. Detta efter att regionpresidenten i sitt tal i tisdags sade att han var redo att utropa katalansk självständighet - men samtidigt tillade att han skjuter upp den processen för att få till stånd förhandlingar med regeringen.

I ett fyrasidigt brev till premiärminister Mariano Rajoy, som publicerats av katalanska medier, upprepar han samma budskap. "Under de kommande två månaderna är vårt huvudsakliga mål att få med dig på dialog", skriver Puigdemont, utan att nämna vad hans regionregering ämnar göra om den tidsfristen löper ut utan några samtal.

Madrid låter sig inte nöjas med brevet.

– Regeringen beklagar att den katalanska regeringens president har beslutat sig för att inte svara på regeringens begäran, säger biträdande premiärminister Soraya Sáenz de Santamaría, enligt AFP.

"Försonliga tongångar"

Hon uppmanar honom nu att förtydliga sin ståndpunkt senast på torsdag klockan 10. Kravet upprepas även i ett skriftligt svar från Rajoy till den katalanske ledaren.

Om Puigdemont skulle svara ja på att han utlyst självständighet hotar Madrid med att tillämpa artikel 155 i den spanska grundlagen, vilket innebär att regeringen tar direkt kontroll över den halvautonoma regionen.

– Svaret från den katalanske presidenten kommer att avgöra framtida händelser inom de närmaste dagarna, sade premiärminister Mariano Rajoy i förra veckan.

Utrikesminister Margot Wallström (S) tycker sig, trots allt, höra mer "försonliga tongångar" kring Katalonien.

– Det känns bra att man betonar att det måste till en politisk dialog. Det är mera försonliga tongångar och det tror jag lugnar alla som oroat sig för den här situationen. Det känns som det finns en väg framåt, säger utrikesminister Margot Wallström (S) på väg in till dagens möte med sina EU-kollegor i Luxemburg.

Puigdemont pressad

Hon hoppas nu på en diskussion om vilka krav katalanerna egentligen har.

– Jag tror att det är bra, också att man diskuterar att stärka demokratin och demokratins funktionssätt, säger Wallström i Luxemburg.

Katalonien höll en folkomröstning i självständighetsfrågan den 1 oktober. Av de röstande ville nio av tio ha självständighet - men valdeltagandet låg bara på drygt 40 procent. Madrid ser omröstningen som olaglig.

Pressen på Puigdemont att backa är stor från Madrid och EU. Samtidigt finns också press åt andra hållet, där separatistiska allierade vill att Puigdemont fortsätter framåt.

– Hans åtagande gentemot de som bad honom om detta den 1 oktober är mycket klart, vilket gör att vi tror att han fortsätter vägen framåt, säger Marta Pascal, högt uppsatt partikamrat med Puigdemont i självständighetspartiet PDECAT.

På måndagen kom beskedet att chefen för den katalanska polisstyrkan Mossos d'esquadra Josep Lluis Trapero, som utreds för misstänkt uppvigling, inte kommer att hållas i fängsligt förvar som åklagarna yrkat på. Men han fråntas sitt pass, meddelar domstolen.

Josep Lluis Trapero har anklagats för att inte ha stoppat folkomröstningen om självständighet, och för att hans styrka tvärtom hindrat nationell polis i dess arbete.

TT

Följ ämnen i artikeln