Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Brexitlag framlagd i London

Publicerad 2017-07-13

Brexit. Sedan Storbritannien lämnat EU ska den brittiska regeringen ha två år på sig att se till att lagar och förordningar på rätt sätt anpassas till den nya verkligheten.

Oppositionen utlovar en kritisk genomgång av hela paketet.

Torsdagens stora lagförslag lägger ut linjerna om hur 12 000 lagar och förordningar ska kunna kopieras, ändras och anpassas efter EU-utträdet.

"Det här är en milsten i processen med att lämna EU. Den här lagen gör att vi kommer att kunna lämna EU under maximal säkerhet, kontinuitet och kontroll", säger brexitministern David Davis i ett uttalande enligt nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

I lagförslaget fastslås att britternas anslutningsavtal med EU från 1972 slutar att gälla från den dag som utträdet är klart. Därefter ges regeringen under två års tid rätt att rätta till eventuella "tillkortakommanden" i allt det som behöver ändras i och med att britterna ställer sig på egna ben igen.

Linde på besök

Oppositionen har dock varit kritisk till hur den konservativa regeringen tänker driva igenom lagförändringarna och har utlovat "ett helvete" när lagförslaget ska debatteras i höst.

– Vi har väldigt stora invändningar mot hur regeringen ställer sig och om inte de invändningarna hanteras kommer vi inte kunna stödja lagen, säger socialdemokratiska Labours brexittalesman Keir Starmer till tidningen The Guardian.

Sveriges EU-minister Ann Linde (S) är på besök i Storbritannien och träffar på fredagen både David Davis och Keir Starmer i London.

Kärnkraft och juridik

Parallellt lade den brittiska regeringen på torsdagen även fram sin förhandlingsposition om bland annat kärnkraftssamarbetet Euratom och vad som ska hända med brittiskkopplade fall i EU:s domstol i samband med utträdet.

Bland annat konstaterar britterna att det "kan vara rätt" att vissa fall fortsätter att behandlas även efter det brittiska utträdet. Däremot vill man inte att några nya fall efter utträdet ska kunna komma upp i EU:s domstol, även om de skulle beröra sådant som inträffat innan britterna lämnat.

Vad gäller Euratom hoppas Storbritannien kunna bygga upp en egen instans för att kunna fortsätta samarbetet, sedan det visat sig att utträdet ur EU innebär att britterna även måste lämna Euratom.

Nästa förhandlingsrunda om brexit inleds i Bryssel på måndag.

Bryssel, TT:s korrespondent

Följ ämnen i artikeln